Tanácsülés

2023.10.18. 15:55

Pénzt kaptak a történelmi magyar egyházak

Havi rendes közgyűlését tartotta szerda délután a megyeháza dísztermében a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. Fél órát tartott, és valamennyi előterjesztést egyhangúan megszavazta a plénum.

Ciucur Losonczi Antonius

Az első napirendi pont 600 ezer lejnek az egyházak közti kiosztására vonatkozott, annak figyelembevételével, hogy a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a különböző felekezetek híveinek száma hány százalékát teszi ki Bihar megye lakosságának. Ennek megfelelően 48 ezer lejt kapott a nagyváradi Szent József-telepi római katolikus plébánia, 15 ezer lejt a siteri, 15 ezer lejt a hegyközcsatári, 8 ezer lejt a tenkei, 20 ezer lejt az örvéndi, 10 ezer lejt a kövesegyházi, 10 ezer lejt az érseléndi és 18 ezer lejt a révi református egyházközség.

Több előterjesztés közúti átjáróknak a metropolisz-övezetben való építésével volt kapcsolatos, melyeket a megyei tanács közösen valósít meg a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal, valamint az Országos Közúti Infrastruktúra-kezelő Társasággal (CNAIR). Azért van ezekre szükség, mert az utóbbi években sok a közúti baleset, illetve rendszeresen dugók alakulnak ki annak betudhatóan, hogy a felmérések szerint naponta közel 25–30 ezer gépjármű halad keresztül a városszéli agglomeráción. Az egyenként 7–9 millió lej értékű beruházások (ahol járda is épül, az kerül többe) korábban közlekedésbiztonsági szempontból pozitívan lettek véleményezve az illetékes bizottság által. Egy aluljáró épülhet tehát a váradi körgyűrű, illetve a terelőút és a 79-es országút kereszteződése alatt az Arad irányába vezető úton, valamint egy felüljáró a repülőtér felé, azon körforgalom felett, mely a bevásárlóközpontok szomszédságában található. Mindkét átjáró egy-egy sávos lesz, megkettőzve egy-egy gyalogos átkelővel. Ugyanakkor megmarad egy sáv a földfelszínen is, hogy jobbra vagy balra lehessen kanyarodni a bevásárlóközpontok felé.

A harmadik, szintén egy-egy sávos felüljáró Nagyvárad és Fugyivásárhely határában épülhet, a már létező körforgalom felett, a Tineretului lakónegyed környékén. Akik meg akarják kerülni Fugyivásárhelyt, rámehetnek majd a település körgyűrűjére, aminek a nyomvonala szintén ennél a pontnál kezdődik. A negyedik felüljáró pedig Nagyvárad és Bihar község határában, a Remarkt bevásárlóközpont szomszédságában, a gyorsforgalmi úttal való kereszteződésnél épülhet. Ugyancsak innen lesz majd az első letérő a Váradot az észak-erdélyi autópályával összekötő útról. A négy átjáró egyenként közel 600 méter hosszú lesz. Mind a négy invesztíció megvalósíthatósági tanulmányát a napokban véglegesítették, a projektek műszaki-gazdasági mutatóit pedig a plénum megszavazta a szerdai tanácsülésen. A tervek szerint az engedélyek beszerzése után az év végén fognak tendert hirdetni a tervezésükre és a munkálatok egy évig tartó kivitelezésére, a finanszírozást európai uniós pénzalapokból biztosítanák.

Egy határozati javaslat a révi menedékház környékének a rendezésével volt kapcsolatos, a turizmus fellendítése céljából. Épülne egy filagória, felújítanák a mosdót, zöldövezetet és sétányokat alakítanának ki, öt darab fapadot tennének ki stb. A megvalósíthatósági tanulmány szerint ezen befektetés költsége bruttó 1 millió lej.

Egy másik előterjesztés a transzeurópai közlekedési hálózat, vagy röviden TEN-T Bihar megyei másodlagos útleágazásai és összeköttetései kialakításának, illetve útfelújításainak projektjével, ennek zárszámadásával és befejezésével volt kapcsolatos. Az Észak-Nyugati Regionális Program 2021–2027 finanszírozásával megvalósuló projekt értéke bruttó 639 millió lej volt, a teljes nyomvonal pedig magába foglalta a metropolisz-övezetet, a Pádis és Ponor-Ék, valamint a Szalonta és Tenke közti utat. Ilie Bolojan megyei tanácselnök köszönetet mondott a korábbi, RMDSZ-es megyevezetésnek, ugyanis a finanszírozás a 2016–2020 közötti ciklusban lett elnyerve, a munkálatok egy része pedig szintén az előző mandátum idején kezdődött el.

A testület végül megszavazta azt is, hogy új mentőállomás épüljön Élesden úgy, hogy a főhomlokzata az Oborului utcára nézzen, illetve ezen befektetés műszaki-gazdasági mutatóit, mely a becslések szerint bruttó 4,4 millió lejbe kerül. A munkálatok jövőre kezdődnek el, és az épületben helyet kap a katasztrófavédelmi felügyelőség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában