Koncert

2023.10.17. 13:44

Operaáriák lesznek e héten a filharmóniában

Operarészletekkel várja közönségét hangversenyre ezen a héten a nagyváradi filharmónia, október 19-én, csütörtökön 19 órai kezdettel az Enescu–Bartók-terembe. Vezényel Cristian Spătaru, énekes szólisták: Ancuța Măslină-Pop (szoprán), Aura Twarowska (mezzoszoprán), Andrei Cristian Daranyi (tenor), George Proca (bariton).

Fotó: anca pintilie

Tóth Gábor

A kisinyovi születésű, harmincesztendős Cristian Spătarut másfél év leforgása alatt immár ötödször hívják Váradra vezényelni. Nem ecseteljük újra életrajzát, Bécsben végezte a zeneakadémiát, a karmesterség mellett zeneszerzést is. A négy szólistáról is szóljunk röviden. Ancuța Măslină-Pop szoprán a filharmónia kórusának régi alapembere, akire kvalitásai révén évek óta okkal bíznak szóló szerepkört is olykor, nemzetközi színpadokon is sokat bizonyított. Örvendetes, hogy ismét hallhatjuk szólistaként megmutatkozni, büszkén emlegethetjük itt Váradon, hogy maga Ennio Morricone személyesen is nagyra értékelte a váradi hölgy tehetségét. Aura Twarowska lugosi születésű mezzoszoprán az, akit viszont nagyon rég nem hallhattunk itt Váradon. Nem illik életkort firtatni hölgyeknél, különösen művésznők esetében, viszont annyit elmondhatunk, hogy régebb sokat hívta énekelni ide a filharmónia a temesvári opera (majd később a bécsi Staatsoper és Volksoper) mezzóját. Andrei Cristian Daranyi neve újnak számít itt, szintén Temesvárról érkezik a tenor, aki egyébként már komoly nemzetközi sikereket tudhat magáénak, kíváncsian várjuk a filharmónia előrejelzését, melyben Daranyi hangját Placido Domingo koloritjához hasonlítják. George Proca bariton a negyedik a szólisták sorában, ő karácsonkői születésű, Bukarestben diplomázott, jelenleg a temesvári opera énekművésze. Ezúttal tehát nagyrészt temesvári operás konstelláció bontakozik ki itt Nagyváradon.
A műsorpaletta színes-változatos és előre garantáltan népszerű operarészletekből tevődik össze: Mozart (Così fan tutte), Rossini (Olasz nő Algírban), Verdi (Aida, Don Carlos, A trubadúr, Az álarcosbál), Bizet (Carmen), a mára inkább már csak „kétoperás” ismertségű Francesco Cilea (Adriana Lecouvreur), a kevésbé közismert verista Umberto Giordano (Andrea Chénier), a viszont nagyon ismert Puccini (Tosca, Turandot, igen, lesz természetesen Nessun dorma is…) – ez tehát mind-mind várható. Részben soroltuk most csak az operacímeket, hiszen koncert után úgyis külön-külön említésre kerülnek majd az adott áriák, előadóikkal együtt. Pontosabb információkért ezúttal nyugodtan tessék megtekinteni a filharmónia honlapját, Facebook- és Instagram oldalait. Jegyek a bilete.ro oldalon igényelhetők online.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában