HJT

2023.10.28. 13:45

„Nagykorúsodott” a Papp Attila Körzeti Szavalóverseny

A margittai Horváth János Társaság október 21-én tizennyolcadik alkalommal rendezte meg a Papp Attila Körzeti Szavalóversenyt az előkészítő–V. osztályosok számára.

Hajas Anna

A verseny ötletgazdája és mindenkori főszervezője dr. Fügedy Anikó-Erzsébet pedagógus, aki a Társaság alelnöki tisztségét is betölti. Társszervezői a társaság elnöke, Szőke Ferenc és Szatmári Annamária társasági alapító tag. A rendezvénynek a helyi művelődési ház adott otthont. 

Nyitóbeszédet elsőként a főszervező tartott, melyben kiemelte: örömmel tölti el az a tény, hogy másfél évtized eltelte után is kedvelik a gyerekek ezt a szavalóversenyt, és idén is majd hatvanan jelentkeztek a megmérettetésre. Köszönetet mondott elsősorban a szavalóknak, majd a felkészítő tanároknak és a szülőknek, akik támogatják gyerekeiket. Kifejezte háláját a Társaság elnökének, aki minden évben pályázati úton szerzi meg az anyagi támogatást a versenyhez, mely által jutalmazni tudják a résztvevőket. Köszöntötte a zsűri tagjait: Meleg Vilmos színművészt, Meleg Attilát, az M. M. Pódium Színház vezetőjét, illetve Kőrösi Máriát, Szatmári Annamáriát és Szőke Annát. Két fiatalt is bevontak a zsűrizésbe, akik azelőtt a versmondók csapatát erősítették.

Szőke Ferenc elsősorban a szavalókat részesítette dicséretben, mivel mint mondta: „Ők töltik meg tartalommal a szavalóversenyt. Ugyanis akármilyen jól megszervezett egy rendezvény, fabatkát sem ér, ha nincs benne tartalmi töltet. Ezt pedig a bátor fiatalok biztosítják.” Köszönetet mondott ugyanakkor a helyi tanácsnak az anyagi támogatásért, mely nélkül nem tudták volna érdemben díjazni a résztvevőket. Köszöntötte a jelen lévő alpolgármestert, Demián Zsoltot, továbbá a költő özvegyét, Papp Vilmát és fiát, ifj. Papp Attilát, akik minden évben jelen vannak az eseményen. 

Demián Zsolt beszédében kiemelte, hogy ez a rendezvény 18 év alatt semmit sem veszített fényéből, népszerűségéből, színvonalából, melyet a jelentkezők nagy száma bizonyít. „Szükség volt, szükség van és szükség lesz erre a rendezvényre, mely ilyen szépszámú fiatalt csábít a kulturális élet világába. Köszönetet mondok a Horváth János Társaságnak, elnökének, Szőke Ferencnek, alelnökének, dr. Fügedy Anikó-Erzsébetnek és mindenkinek, aki tett valamit annak érdekében, hogy ez az esemény 18 éven át életben maradjon.” A továbbiakban köszönetet mondott önkormányzati képviselőtársainak, akik pártpolitikai hovatartozástól függetlenül támogatták azt a javaslatukat, hogy a civil szervezetek megkapják a szükséges támogatást. A nyitóbeszédek után a zsűri sorra színpadra szólította a hat korcsoportra osztott versenyzőket, korban növekvő sorrendben. Hetedik korcsoportot képezve két bátor óvodás is szavalásra jelentkezett, akiket a zsűri és a szervezők szívesen fogadtak. A versmondást ugyanis nem lehet elég korán elkezdeni. Ezt az előkészítősök is tudhatják, mivel az ő korcsoportjuk volt számban a legnagyobb. Sok jó szavalat hangzott el, a visszajáró versenyzőknél a fejlődés is nyomon követhető volt. Nagyon sok majdnem azonos pontszám született, ezért a szervezők a zsűrivel egyeztetve úgy döntöttek, valamilyen szinten mindenkit díjaznak. Ezt azért tehették meg, mert idén az RMDSZ-es önkormányzati képviselők javaslatát elfogadva, a helyi tanács a tavalyinál magasabb támogatást adott, továbbá különdíjakat ajánlott fel a Társaság, a költő özvegye, a helyi RMDSZ-szervezet és Almási István önkormányzati képviselő. Oklevelet mindenki kapott, az I–III. helyezettek könyvvásárlási utalványt, a többiek pedig különdíjként jutalomkönyveket.

A zsűri részéről elsőként Meleg Vilmos tartott értékelő beszédet. „Jó volt hallgatni Attila barátunk csodálatos verseit. A mi korosztályunk ugyanis barátjaként tisztelhette évtizedeken át. Az értelem és az érzelem nem hiányozhat a versmondásból. A vers akkor éri el célját az előadó szájából, ha a közönségből érzelmet vált ki, és az előadó értelmesen mondja el. Ezek a versmondás sarkkövei”– fogalmazott, majd korosztályonként kiértékelte a szavalókat: méltatta a pozitívumokat, és felhívta a figyelmet a kijavítandó hibákra. Meleg Attila kiemelte, hogy a tehetség nem életkorfüggő. Örül annak, hogy nagyon sok, nagyon fiatal és mégis nagyon ügyes gyermeket hallhattak a verseny során. „Köszönöm nektek az élményt. A felkészítőknek és szülőknek pedig a segítséget. Örülök, hogy itt lehettem” – jelentette ki. Az értékelés után kiosztották az okleveleket, könyvvásárlási utalványokat és jutalomkönyveket, majd ifj. Papp Attila és Vanca Dániel örvendeztette meg a gyerekeket egy koncerttel, melyen az előbbi által megzenésített Papp Attila-verseket adtak elő. A főszervezők úgy látják, hogy ennek a versenynek az elkövetkező években is lesz létjogosultsága, ezért folytatni fogják, nyilatkozta dr. Fügedy Anikó-Erzsébet és Szőke Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában