Megemlékezés

2023.10.02. 17:23

Kopjafát avatnak az ötvenhatosok emlékére Váradvelencén

Az 1956-os eseményeket követő koncepciós perben elítélt 31 fős érmihályfalvi csoport tagjaira emlékeztek vasárnap délelőtt a nagyvárad-velencei református templomban, az egyházközség, illetve az RMDSZ Bihar megyei és velencei körzeti szervezete által lebonyolított ünnepségen. Igehirdetésében Visky István lelkipásztor összekapcsolta az emlékezést az október 1-jei Idősek Világnapjával.

Ciucur Losonczi Antonius

Visky István alapgondolatként azt fogalmazta meg: az idősek meg tudják mutatni nekünk, hogy Isten hogyan gondoskodott róluk, segített nekik, illetve vigyázott rájuk. Ezzel pedig példát mutatnak a fiatalabb nemzedéknek, arra sarkallva őket, hogy tegyenek tanúságot hitükről, ahogyan az érmihályfalvi csoport tagjai is, akik ugyan már nincsenek köztünk, mégis bizonyságot tesznek nekünk, utódaiknak a hűségükről egy eszméhez.

Az ünnepségen Meleg Vilmos színművész szolgált alkalomhoz illő műsorral. Jelen volt ugyanakkor Fleisz Judit ny. tanárnő, a Lisieux-i Kis Szent Teréz római katolikus nőszövetség elnöke is, aki arról tájékoztatta a református gyülekezetet, hogy vissza sikerült helyezni az ötvenhatosok emléktábláját a váradvelencei kultúrház belső falára. (Ez a beruházás, melyet a megyei tanács európai uniós forrásokból valósított meg együttműködő partnereivel, ezidáig nem lett átadva, ezért még nem tudták megkoszorúzni az emléktáblát – a szerk.).

Szintén az 1956-os magyar forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos hír, hogy mivel Váradvelencén nincs ennek külső emlékjele, a református gyülekezet úgy döntött, hogy a templom bejárata mellett egy kopjafát állít mementóul. Nagy Árpád fugyivásárhelyi fafaragó mester alkotását az október 22-i, vasárnap délelőtti istentisztelet keretében fogják felavatni, október 23-ra készülve, tudtuk meg Visky István lelkésztől.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában