Családi nap

2023.10.09. 16:02

Iskolai seregszemlét tartottak Biharsályiban

Gyerekzsivajjal telt meg a magyar szórványvidékké vált Biharsályi és a faluhoz közeli völgy szombaton, ahol a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola rendezte meg hagyományos iskolanapját.

Fotó: Szolár Éva/SZIÁI

Szolár Éva

A nagyváradi magyarság egyik legfontosabb oktatási intézményének tanközössége több mint egy évtizede, immár hagyományosan október elején Biharsályiban tartja iskolanapját, amelyen nemcsak az iskola pedagógusai és tanulói, hanem a szülői közösség is részt vesz. 

Közel ezer érdeklődő jött el a katolikus templomtérre, Szacsvay Imre vértanú jegyző szobrához szervezett megemlékezésre, valamint a falu közelében található réten rendezett szabadtéri programra. 
Tăut Eliza igazgató beszéde első részében köszöntötte az iskolaközösség legkisebb tagjait, az előkészítő csoportokat, majd felidézte: tizenkét éve rendezik meg az iskolanapot, fantasztikus éveket tudnak maguk mögött, minden alkalommal nagyon jó időt fogtak ki. Történeti visszatekintőjében emlékeztetett: Szacsvay Imre a közeli Nagyürögdön született és a sályi római katolikus templomban keresztelték meg. A mártírjegyző nevét 2011-ben vette fel az iskola Szacsvay Imre életrajza, munkássága és az általa képviselt értékrend alapján. Az 1848-as forradalom és szabadságharc meghatározó alakja, a Függetlenségi Nyilatkozatot elfogadó debreceni országgyűlés képviselőházának jegyzője volt, amelyet aláírásával hitelesített. „Egy tollvonás volt a bűne” – emelte ki; a szabadságharc megtorlásában őt is kivégezték. Voltak elképzelései népéről és hazájáról, ezek mellett kiállt, nem futamodott meg. „Szacsvay Imre egy minta, példakép mindannyiunk számára” – húzta alá. A megemlékezésen jelen volt Pásztor Gabriella az intézmény korábbi igazgatója, valamint Fügedy Antal helyi plébános, aki a templomba látogató kisdiákokat köszöntötte. Ezt követően Kiss Tünde zenetanár felkészítésében az iskola kórusa 1948-as katonadalokból álló műsorát hallgathatták meg a jelenlévők. A megnyitó ünnepség végén az intézményvezetés és az egyes osztályközösségek képviselői Szacsvay Imre szobránál helyezték el az emlékezés koszorúit, valamint főhajtással adóztak a mártír jegyző tiszteletének. Végül, a legkisebbek meglátogatták a magyar kormány támogatásával nemrég megújult sályi római katolikus templomot. 

A családi- és iskolanap második felében a résztvevők levonultak a dimbes-dombos, erdős vidék egyik rétjére, ahol kihasználták a zöld, a természeti környezet és a napos, meleg idő adta lehetőségeket. A pedagógusok számtalan értékes programmal és játékkal örvendeztették meg a gyermekeket, míg a szülők egymással ismerkedhettek, valódi közösségé formálódva ezáltal. A rendezvény több vendégprogramnak is otthont adott, amelyek közül az egyik a Pusztai Farkasok Íjászegyesület programja volt, akik elvitték a jurtát is a sályi völgybe, valamint íjászkodásra tanították a gyerekeket.

Egy másik keretében Jakab Róbert közlekedésbiztonsági szakember „részeg szemüveggel” és közlekedésbiztonsági bemutatóval lepte meg a gyerekeket. Ezeken túl Csorba Krisztián történelem tanár történelmi sarkot állított fel, Kincs Gréte pedig az Állatok Világnapja alkalmából állatsimogatót szervezett a helyszínre. A pedagógusok ügyességi és sport játékokkal, erdőjárással, míg a szülők bográcsozással készültek a napon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában