HJT

2023.10.04. 14:38

Irodalmi est Margittán

Hajas Anna

Irodalmi estet tartottak a Margittai Polgármesteri Hivatal konferenciatermében szeptember 29-én, a Horváth János Társaság (HJT) szervezésében. Az esemény ötletgazdája és főszervezője Szőke Ferenc, a HJT elnöke volt, unokák és nagyszülők egyaránt részt vettek az eseményen. Mindenki magával vitte kedvenc költeményét, amit elszavalt vagy felolvasott az est részvevőinek. Többségük ismertette a vers keletkezésének körülményeit és röviden elemezte is a költeményt. Volt, aki a költőhöz, illetve a költeményhez kötődő akkori sajtóhíreket is bemutatta. Az eseményen több mint kéttucatnyi versszerető jelent meg, akik a versmondó és balladamondó estek törzsvendégei. Diákok, még aktív, illetve már nyugdíjas pedagógusok, amatőr színjátszók, kórustagok, képzőművészek, a költészetet tisztelő és szerető emberek alkotják a törzsközönséget.

 

Margittán a versmondó estek már két évtizedes hagyománynak örvendenek, amit a HJT alakított ki. A főszervező kérésére a legutóbbi alkalmon egyperces csendes főhajtással emlékeztek a nemrég elhunyt, kiváló pedagógusra, Barbu Mártára, aki minden egyes versmondó est aktív résztvevője volt. A versmondások, felolvasások után minden diákot, valamint a legidősebb résztvevőket oklevéllel és könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazták. Zárszavában a főszervező köszönetet mondott a versmondóknak a tartalmas estért, továbbá az esemény anyagi támogatójának, a Margittai Helyi Tanácsnak. Kiemelt köszönetet mondott a jelenlévő pedagógusoknak, akik jó példával bíztatják diákjaikat a versmondás szeretetére, ugyanakkor meghívta a jelenlévőket a HJT által ezután szervezendő, Mihai Eminescu- és Papp Attila-, illetve Istenes versek-szavalóversenyre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában