Adatok

2023.10.31. 13:17

Egyre több a légúti megbetegedés

Továbbra is nő a légúti fertőzések száma országszerte. Bihar megyében a háziorvosok az október 16–22. közötti héten csaknem 5500 esetet jelentettek a megyei közegészségügyi igazgatóságnak.

Illusztráció

BN-összeállítás

Bihar megyében az említett héten az esetek száma meghaladta a szezonra jellemző értéktartomány felső határát. Ebben az időszakban a háziorvosok 5457 felső légúti fertőzéses esetet jelentettek a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóságnak (DSP). Az ezt megelőző héten, október 9–15. között ennél is több, 5797 esetről érkezett jelentés. Nemcsak a felső légúti megbetegedések, hanem a tüdő- és hörgőgyulladásos esetek száma is magasabb, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. Október 16–22. között 1054 esetet jelentettek, míg az azt megelőző héten 1018-at. Ezzel szemben az év eleje óta az említett időszakig egyetlen influenzás megbetegedést sem regisztráltak Bihar megyében – áll a DSP közleményében. Az iskola és óvoda kezdése óta a gyermekek körében is nőtt a légúti fertőzések száma, többen ezek agresszív formáival kell szembenézzenek, több a szövődménnyel járó tüdőgyulladás, ami az antibiotikumok fokozottabb használatához vezet.

Országos adatok

Az október 16. és 22. közötti héten 86.267 akut légúti fertőzéses esetet (influenza, felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás) regisztráltak Romániában – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP). A tájékoztatás szerint a tavalyi év hasonló időszakához képest, amikor 79.270 esetet jegyeztek, 8,8 százalékkal, az előző héthez képest (83.587 eset) 3,2 százalékkal nőtt az esetszám. A vizsgált héten 137 influenzás esetet diagnosztizáltak a tünetek alapján, míg az előző év hasonló időszakában 236-ot. Egy esetben laboratóriumi vizsgálat eredménye erősítette meg az A típusú influenzavírussal való megfertőződést. A szezon kezdetétől összesen kilenc esetben igazolta laboratóriumi vizsgálat az influenzavírussal való megfertőződést. Október 22-éig a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók közül 358.391 személyt oltottak be influenza ellen az egészségügyi minisztérium által biztosított védőoltással.

Tanácsok

A légzőszervi, felső légúti megbetegedések visszaszorításáért a DSP azt tanácsolja a lakosságnak, hogy a tünetek jelentkezésekor forduljanak a háziorvoshoz, aki elvégzi a tesztet, megállapítja a betegséget, és előírja a kezelést, valamint szükség esetén tovább irányítja a beteget a kórházba. Köhögés és tüsszentés esetén takarják el a szájukat és az orrukat papírzsebkendővel, amit használat után dobjanak el. Amennyiben nincs zsebkendő, tüsszentsenek a könyökhajlatukba. Tartsák tisztán a kezüket, ezzel csökkenthetik a vírusok terjedését. Tisztítsák és fertőtlenítsék a beltéri helyiségeket, különösen azokat, amelyek közös használatban vannak. Kerüljék a zsúfolt területeket, szellőztessék gyakran a zárt helyiségeket, és a tünetekkel rendelkező személyek viseljenek maszkot. Kérjék a védőoltások beadását, különösen a veszélyeztetett csoportokba tartozó személyek. Kerüljék az öngyógyítást és az antibiotikumok indokolatlan használatát. Növeljék a szervezet általános ellenálló képességét egészséges életmóddal, vitaminokban gazdag élelmiszerek fogyasztásával, kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő folyadékbevitellel, pihenéssel és a stressz elkerülésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában