Euroiudaica

2023.09.04. 16:57

Zsidó származású zenészekről tartottak előadást

Zsidó származású zenészekről és alkotásaikról mesélt Berti Barbera bukaresti zenész és szövegíró az Euroiudaica Fesztivál keretében tartott Rock'n'roll zsidók című előadásában a Darvas-házban.

Ciucur Losonczi Antonius

Berti Barbera hangsúlyozta: hosszú évtizedeken keresztül a zsidó származású zenészek a zeneiparban a háttérben maradtak, és inkább dalszerzőként, szövegíróként, netalán producerként fejtették ki figyelemre méltó tevékenységüket. Ennek egyik oka, hogy úgymond nem illeszkedett a Talmud tanításai közé az, hogy valaki a szórakoztatóiparban helyezkedjen el, a szülők inkább az orvosi és jogi pályán látták karriert befutni a gyermekeiket, vagy ha már zenéről van szó, akkor inkább zongorázzanak, gondolták. A sors fintora azonban, hogy éppen a pop- és rockzenei szakma nagyjainak is köszönhetően értjük meg jobban egy kicsit azt, hogy miért univerzális, de ugyanakkor egyedi is mindaz, amit a judaizmus üzen számunkra, vélekedett Berti Barbera. „Ott van például Leonard Cohen. Nekem nem is a Halellujah a kedvencem tőle, hanem a Dance Me to The End of Life. Felkavar, örömöt szerez, elegáns és sokkoló. Mint maga az élet” – fogalmazott az előadó.

Berti Barbera szerint ugyanakkor a „rock'n'roll zsidók” sikerének egyik fő titka, hogy jókor voltak jó helyen, és azt csinálták, illetve csinálják még mindig, amit szeretnek, és amihez a legjobban értenek. A legtöbbjük bevándorlói háttérrel rendelkezik, többen még a nevüket is megváltoztatták, hogy jobban be tudjanak illeszkedni a befogadó országban. Világhírű slágereknek az alkotói, akikről nem is sejtjük, hogy ők a szerzői egy-egy máig sokat énekelt dalnak. Doc Pomus például olyan világsztároknak írt dalokat, mint Bob Marley, Bruce Springsteen, a ZZ Top és a The Beatles. A Mike Stoller és Jerry Leiber szerzőpáros nevéhez köthető az Elvis Presley által felfuttatott Jailhouse Rock, illetve a Santa Claus Is Back In Town. És Inving Berlinnek köszönhető az I Am Dreaming Of a White Christmas című karácsonyi dal – magyarázta Berti Barbera. Majd arra hívta fel a figyelmet: Jerry Wexler producer használta először azt a kifejezést, hogy „rhythm and blues”, és miközben egy-egy bulin énekeljük, hogy Red Red Wine, valószínűleg nem is sejtjük, hogy ez Neil Diamond kompozíciója. És hát ott van Bob Dylan, „aki maga a csoda”. Megváltoztatta a zene világát, „intellektualitást vitt bele”, dalszövegei önálló verskötetekben is megállják a helyüket. „Mindent tud arról, ami folk, pop és rock. A Like a Rolling Stone a szabadságérzet maga” – vélekedett a meghívott. Napjaink rock és heavy metal sztárjai közül pedig zsidó származású még Mark Knopfler (Dire Straits), Lenny Kravitz, Slash (Guns N Roses), Paul Stanley és Gene Simmons (The Kiss), valamint a magyar gyökerekkel rendelkező Paul Simon – sorolta Berti Barbera.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában