Tanévkezdés

2023.09.11. 17:05

Tanévet kezdtek a diákok és a villamosok is Nagyváradon

Nemcsak a tanév megkezdése jelentős változás Nagyvárad életében, hanem az is, hogy szeptember 11-től újraindult a villamosforgalom a belvárosban. Ez megkönnyíti a közlekedést, de a városban zajló számos építkezés miatt az autóforgalom továbbra is nehézkes.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Megkezdődött a tanév, ezzel felpörög a közlekedés a reggeli és a kora délutáni órákban. Nagyváradon nem volt akkora közlekedési káosz hétfő reggel, mint arra számítani lehetett, feltehetőleg azért, mert a tanévnyitók nem ugyanabban az időpontban voltak minden iskolában, ami az autóforgalmat is megosztotta. Talán meglepőnek is lehet mondani, de a Baross (Dacia) híd és a nagypiac közötti építkezések miatt nehezített szakaszon sem voltak akkora fennakadások, legalábbis a kora reggeli órákban, amikor a tanévnyitókat szervezték. Ez a fent említett indok mellett annak is betudható, hogy meglehetősen sűrűn jártak a villamosok a reggeli órákban, és elképzelhető, hogy voltak, akik autó helyett inkább villamossal közlekedtek, ugyanakkor nagyon hasznosnak bizonyult a Nagyvásárteret (December 1. park) a Kolozsvári úttal összekötő útszakasz megnyitása is. Sőt, kialakítottak ott egy út menti kis sávot is, amelyen a gyalogosok tudtak eljutni a Kolozsvári útra, illetve a vár felől jőve a Nagyvásártér övezetébe. Az autók inkább a Sztaroveszky (Magheru) út felől érkező irányban torlódtak fel, ami természetes is, ugyanis Váradszőllős felől még nem lehet megközelíteni a Nagyvásárteret és a Baross hidat, a Szőllősről a városközpontba vagy az állomás felé tartó autósok továbbra is alternatív útvonalat kell válasszanak maguknak.

 A környéken nagyban segíti a közlekedést a Garasos híd megnyitása a gyalogos forgalom előtt. Mindazonáltal itt érdemes óvatosnak lenni, mert a híd fél oldalán még zajlanak a felújítási munkálatok. Nagy gondok voltak azonban a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) utcán, mely a délelőtti órákban teljes hosszában bedugult, a Vitéz (Decebal) útról érkező mentőautó csak nagy nehézségek árán tudta átverekedni magát a hosszú kocsisoron.

A reggeli órákban feltűnően sok villamos közlekedett az újra megnyitott sínpályákon remélhetőleg ez nemcsak az iskolakezdés napja miatt volt így, hanem a továbbiakban is erre lehet számítani legalább a reggeli és a délutáni csúcsidőben. Az érzékelhető, hogy hosszú ideje használaton kívüli síneken futnak a villamosok: egyrészt a kanyarokban még nagyon csikorognak a sínek és a kerekek, ugyanakkor a Baross híd és a nagypiac közötti szakaszon nagyon óvatosan, lassan haladnak a járművek. Amúgy a villamossal való utazás a Baross híd és a Ghillányi út közötti szakaszon felér egy katasztrófaturizmus-élménnyel, mert a szerelvények gyakorlatilag az építőtelepen haladnak keresztül, és a villamos ablakán kinézve az az ember benyomása, mintha egy lebombázott városrészen haladna keresztül.

Egyébként az autósoknak is hozzá kell szokniuk ahhoz, hogy ismét jár a villamos, és ismét bármikor keresztezheti az útjukat. Érdemes ezt a tényt a Teleki (Primăriei) utcán is szem előtt tartani, ezért ott nagyobb körültekintéssel kell parkolni, mert ha a parkoló autó egy része a villamospályára kerül, akkor ismét fennakadásokra számíthatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában