Előadás

2023.09.04. 15:26

Pódiumest Varga Gábor tiszteletére

János Piroska

Varga Gábor tiszteletére szervezett pódiumestet csütörtökön a Partiumi Színházi Gyűjtemény termében a Kiss Stúdió. A mintegy egyórás előadáson részletek hangzottak el a nemrég 75. születésnapját ünneplő Varga Gábor írásaiból. A Nekem itt a helyem, avagy Derékig lombhullásban című előadáson Kiss Törék Ildikó és Meleg Vilmos színművészek olvastak fel részleteket a személyesen is jelen levő Varga Gábor műveiből, többek között A hatodik ostrom, avagy Várad vesztése című drámából, az Éjszakai műszak, avagy beszélgetések az irodalomról, illetve a színház különleges világát boncolgató, Az élő szó varázsa című írásából. Az előadás alatt felelevenítették az ünnepelt életútját, Varga Vilmossal való ismeretségét (Varga a Vargát), illetve hitvallását is, mely a pódiumest zárómondatául is szolgált: „Mindent megélve és mindent megtapasztalva, derékig állva immár a lombhullásban, még mindig hiszek, rögeszmésen hiszek mind a leírt, mind pedig a kimondott szó erejében!…”
Varga Gábor író, politikus, kutatóvegyész, a váradi magyar közélet meghatározó alakja 1948. augusztus 5-én született Nagyváradon, részt vállalt a város irodalmi és művelődési életének újjászervezésében, alapító tagja az 1989-ben létrehozott RMDSZ Bihar megyei szervezetének. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában