Kitüntetés

2023.09.04. 16:53

Nyeste András diófási alpolgármester kapta az idei Zsisku János-szórványdíjat

Nyeste András, Diófás (Nucet) alpolgármestere vehette át vasárnap este Belényesben az RMDSZ Bihar megyei szervezete által alapított Zsisku János-szórványdíjat, a X. Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok záróünnepségén. Elhangzott: egy olyan település elöljárója, ahol a legutóbbi népszámlálás adatai szerint öt magyar ember él, ami azt jelenti, hogy a többség is méltónak találta őt e tisztség betöltésére.

Ciucur Losonczi Antonius

A belényesi Nicolae Bolcaș Pedagógiai Líceum dísztermében tartották vasárnap este a tizedik alkalommal megszervezett Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok záróünnepségét. Az egybegyűlteket Bándi Anita helyi RMDSZ-elnök köszöntötte, majd Grim András megyei tanácsos, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének szórványért felelős ügyvezető alelnöke olvasta fel Nyeste András laudációját. Elhangzott róla, hogy a térség kimagasló és elkötelezett képviselőjeként egész életében a szórványban tevékenykedett. 1961-ben született, a Rézhegységhez tartozó Tataroson. Szülei 1969-ben Berettyószéplakra, majd 1973-ban Krasznára költöztek, ezért elemi iskoláját Krasznán, a középiskoláját Zilahon végezte. 1982-ben Diófáson nősült meg, és 1986-ban született meg a fia. A diófási rézbányában dolgozott gépészként 2000-ig, amikor nyugdíjba vonult. A helyi magyar közösség mindig számíthatott Nyeste András rátermettségére, segítőkészségére, ugyanakkor az egész város elismerését is kivívta magának. 2012-ben RMDSZ-es helyi tanácsosként bekerült a képviselő-testületbe, 2019-ben megválasztották a település alpolgármesterének, mely tisztségében 2020-ban megerősítették. „Alpolgármesterként a diófási kis magyar közösség hiteles képviselője. Számos olyan projektben vesz rész, amelyek a város fejlődését segítették elő: óvoda- és iskolakorszerűsítés, játszóterek kialakítása, aszfaltozás, tömbházaknak a felújítása” – hangsúlyozta Grim András.

 

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerint tartalmas volt a jubileumi Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok, az elmúlt tíz évnek pedig az önbecsülés növelése szempontjából hatalmas jelentősége van. A dél-bihari szórványban élők ugyanis elhitték, hogy több jár nekünk, magyaroknak, mint egy fél óra vagy óra a térség valamelyik falunapján. Ugyanakkor a rendezvénnyel nemcsak élményt adtak egymásnak, hanem nyomot is hagytak a helységek közterein az elkészített, felállított szobrokkal. Emellett könyveket is kiadtak, ezzel is maradandóbbá, értékállóbbá téve a pillanatokat, a szép együttléteket, hangsúlyozta Szabó Ödön.

Ünnepeltek a köröstárkányi magyarok

Tizedik alkalommal zajlottak le tehát az elmúlt hétvégén a Fekete-Körös-völgyi Magyar Napok, a rendezvények helyszíne szombaton Köröstárkány volt. Gyulai Csaba helyi önkormányzati képviselő arról számolt be portálunknak, hogy a programok délelőtt ünnepi istentisztelettel, illetve a konfirmandusok találkozójával kezdődtek a református templomban, ahol Sebestyén László Ede lelkipásztor hirdette Isten igéjét. Ezután zenés felvonulással hívogatták az eseményekre a térség lakóit, az autó platóján a Szarvasi Fúvószenekar zenélt. Közben a gulyásfőzőverseny is elkezdődött, melynek az eredményhirdetését néhány órával később tartották, akárcsak a labdarúgó Tulipán-kupáét. 

A hivatalos nyitóünnepségen Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke és Antal Erzsébet köröstárkányi RMDSZ-elnök köszöntötték az ünneplőket. Ezután a Százszorszép Néptánccsoport gyermek tagjai léptek fel, majd az M. M. Pódium Kulturális Egyesület művészei bábjátékkal. Később a Százszorszép felnőtt tagjai és a Serkentők Férfikórus, illetve a Debreceni Hajdú Néptáncegyüttes teremtett fergeteges hangulatot. A mulatós zene kedvelői örülhettek a Royal produkciójának, este pedig a Kis Cipő (Republic tribute) zenekar koncertjén már több mint ezerötszázan szórakoztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában