Air Oradea

2023.09.29. 15:28

Még mindig a földön vesztegel a váradi légitársaság

Új légi forgalmi szolgáltatót keres az Air Oradea légitársaság, mely fennállása óta semmilyen kézzel fogható eredményt nem ért el.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Két évvel ezelőtt alapította a Bihar Megyei Tanács és a nagyváradi önkormányzat az Air Oradea légitársaságot azzal a céllal, hogy ismét belföldi és nemzetközi járatokat biztosítson a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtérről (OMR). Az elmúlt időszakban azonban nem sikerült beváltani az alapításkor tett ígéreteket, vallotta be a csütörtöki helyi tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Florin Birta, Nagyvárad polgármestere, hozzátéve, hogy az utasforgalom 2023-ban nem éri el a pandémia előtti utolsó év, azaz 2019 utasforgalmát. A polgármester szerint ennek a kudarcnak a fő oka az, hogy maga a légi szállítás nehéz helyzetben van nemzetközi szinten, a pandémia idején nagyon nagy elbocsátási hullám volt ebben a szektorban, amit azóta sem sikerült pótolni, és nincs elég jármű sem a megnövekedett igények kielégítésére. Mindenesetre az Air Oradea most ismét megpróbál szolgáltatót ide csábítani, hogy a váradi reptérről üzemeltessen belföldi (bukaresti) és nemzetközi (londoni) járatokat. Ennek a törekvésnek az első lépése az, hogy az Air Oradea megbízza a Price Waterhouse Coopers Romania (PWC) pénzügyi tanácsadó céget azzal, hogy dolgozzon ki egy üzleti tervet, ami magában foglalja a leendő üzemeltetési alapelveket és a szerződési feltételeket. A PWC-vel kötött szerződés értéke 270 ezer lej áfával együtt, és az a vállalat dolgozza majd ki a szükséges dokumentációt. Florin Birta hozzátette, hogy a dokumentáció október végéig elkészül, és remélhetőleg decemberben meglesz a szolgáltató, amely már jövő év tavaszától elkezdheti működtetni a járatokat a váradi reptérről.

Elvárások

A leendő szolgáltatóval szemben több elvárást is támaszt az Air Oradea. Ezek között említette Florin Birta azt, hogy az Air Oradea leendő partnerének legalább öt darab saját vagy lízingelt, minimum 140 férőhelyes sugárhajtású repülőgépből álló flottával kell rendelkeznie, és legalább három célállomás (két menetrend szerinti járat, egy charter) megnyitását kell vállalnia. Ezek közül legalább heti öt járatot kell üzemeltetni a Nagyvárad-Bukarest útvonalon (oda-vissza) és legalább heti három járatot a Nagyvárad-London útvonalon szintén oda-vissza. Ezek mellett évente hat hónapig egy charterjáratot is üzemeltetnie kell, amelynek célállomását a nagyváradiak körében legnépszerűbb úti célok alapján kell meghatározni. Az üzemeltetőnek továbbá biztosítania kell egy gépet, ami kizárólag a váradi repteret szolgálja ki. Az is elvárás, hogy az ajánlattevő legalább három éves tapasztalattal rendelkezzen a belföldi és nemzetközi útvonalakon közlekedő személyszállító járatok üzemeltetésében. Ezenkívül az ajánlattevőnek már üzemeltetnie kell menetrend szerinti járatokat Bukarestbe és Londonba. Továbbá az Air Oradea légitársasággal társulni kívánó vállalat az előző pénzügyi évben legalább 50 millió eurós forgalmat kellett bonyolítson. A polgármester nem árult el konkrétumokat arról, hogy mit kínál cserébe az Air Oradea, csak annyit lehet tudni, hogy pénzzel fogja támogatni a szolgáltatót. Ezt az összeget évente fizeti majd az Air Oradea az üzemeltetőnek, és minden évben újratárgyalják a szolgáltatóval a fizetendő összeg nagyságát.

Elfogadva

A PWC megbízására vonatkozó helyi tanácsi határozat némi vitát gerjesztett a csütörtöki helyi tanácsülésen. Liviu Mihai Sabau Popa szociáldemokrata párti (PSD) helyi tanácsos a magánszolgáltató kiválasztására vonatkozó eljárásról kérdezte az illetékeseket, illetve arról, hogy nem bújtatott állami támogatásról van-e szó. Mihai Jurca városmenedzser válaszában kiemelte, hogy a magánbefektetők kiválasztásáról szóló eljárást az Európai Bizottság fogadta el még 2016-ban. Korábban Romániában a CEC bankot és a TAROM állami légitársaságot is hasonló eljárással szervezték át, Európában pedig széles körben elterjedt a magán- és az állami szektornak az ilyen típusú együttműködése. Jurca hozzátette, hogy folyamatosan egyeztetnek a gazdasági versenyhivatallal is annak érdekében, hogy kizárják még a lehetőségét is annak az értelmezésnek, hogy itt bújtatott állami támogatásról lenne szó. Kifejtette, hogy a szolgáltató egy üzleti tervet kell teljesítsen, ugyanakkor ez az együttműködés az Air Oradea és egy szolgáltató között nem zárja ki annak lehetőségét, hogy más légitársaságok is járatokat üzemeltessenek Nagyváradról. Adrian Madar, szintén PSD-s helyi tanácsos hozzászólásában jelezte, hogy ő már évek óta azt hangoztatja, hogy egy jól kidolgozott üzleti terv alapján kellene működtetni a váradi repteret, ugyanakkor erről nem a váradi helyi tanácsnak kellene döntenie, hanem eleve alkalmazni kellene a működési alapelveket. Mindazonáltal a nagyváradi reptér üzemeltetését nem fogják gazdaságossá tenni ezek az alapelvek és elvárások, azon egyszerű oknál fogva, hogy a váradiaknak nincs pénzük arra, hogy repülővel utazzanak, és a légitársaságoknak ezért nem érdekük járatokat üzemeltetni Váradról. „Közép- és hosszú távon az lenne a megoldás, ha a váradiaknak több pénzük lenne” – fogalmazott Madar. Erre reagálva Mihai Jurca felhívta a figyelmet arra, hogy az elvégzett tanulmányok szerint a váradiak átlagban negyven százalékkal több pénzt fizetnek azért, hogy a debreceni, a budapesti vagy a kolozsvári repterekről utazzanak, tehát nagyon is van igény és fizetőképes kereslet a légi közlekedés iránt a váradiak körében. „Küldje el ezeket az adatokat a Ryanairnek és a Wizzairnek. Én hiszek önnek, de csak akkor fognak dübörögni a járatok a reptérről, amikor ők is hinni fognak önnek” – jegyezte meg ironikuson Adrian Madar. A megbízási szerződésre vonatkozó határozatot az ellenzéki pártok ellenszavazata, illetve tartózkodása mellett fogadta el a helyi tanács.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában