Oktatás

2023.09.16. 10:37

Kilenc váradi tanintézmény újul meg

BN-összeállítás

Hamarosan felújítják a nagyváradi 27. és 50. számú óvodákat, miután a helyi tanács szerdai azonnali ülésén elfogadta a beruházások műszaki-gazdasági mutatóit. Az épületfelújítási projekteket a 2021-2027-es Északnyugati Regionális Program keretében nyújtják be finanszírozásra. A Păunului utca. 1. szám alatti, három szintes (alagsor – földszint – emelet) 27. számú óvoda felújításának becsült költségvetése 9,4 millió lej áfával együtt, míg a Cazaban utca 35. szám alatti 50. számú óvoda mintegy 5,5 millió lejből újul meg szintén áfával együtt. A kivitelezési időszak mindkét beruházás esetében 24 hónap. Az épületek energiahatékonyságát növelő felújítási munkálatok magukban foglalják a nyílászárók cseréjét, napkollektorokat szerelnek fel, ez a rendszer a meleg víz harminc százalékát biztosítja majd. Továbbá LED-égős világítási rendszert építenek ki az épületekben, a közös helyiségek világítótesteit jelenlét- és fényérzékelőkkel látják el, ugyanakkor hővisszanyerő szellőztetőket is telepítenek. Az épületek külsejéről eltávolítják a parazita elemeket, a külső homlokzatokat megtisztítják és hőszigetelik.

 

Helyreállítási terv

További hét nagyváradi tanintézmény felújításáról is döntött legutóbbi ülésén a nagyváradi helyi tanács, a beruházásokat az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) finanszírozásával valósítják meg. Konkrétan a Nicolae Bălcescu, az Octavian Goga, az Oltea Doamna általános iskolákról, az Aurel Lazăr és a Lucian Blaga líceumokról, a Iosif Vulcan főgimnáziumról, valamint az 52. számú óvodáról és a Tărâmul Fermecat bölcsődéről van szó. A polgármesteri hivatal közleménye emlékeztet arra, hogy a hatályos jogszabályok szerint az energiahatékonyság növelése az országos energiapolitika stratégiai célkitűzése, és az említett tanintézmények esetében is az épületek energetikai korszerűsítését tűzték ki célul. „A most megszavazott projektek finanszírozása biztosítva van az Országos Helyreállítási Tervből. A finanszírozási szerződések már alá vannak írva, elkezdhetjük a kivitelezéshez szükséges pályázatokat. A lehető leghamarabb elkészítjük a dokumentációt és beindítjuk a tendereket. Ez azt jelenti, hogy jövőre elkezdődik ezeknek az épületeknek a korszerűsítése” – fogalmazott a tanácsülésen Florin Birta polgármester. A Nicolae Bălcescu iskola felújításának tervezett költségvetése 11.728.179 lej, az Aurel Lazăr líceumé 19.345.776 lej. Az Octavian Goga korszerűsítése mintegy 10,2 millió lejbe fog kerülni, a Oltea Doamna iskola rehabilitációjára 25.348.459 lejt szánnak, a Iosif Vulcan főgimnázium Vitéz/Decebal út 76. szám alatti épületének korszerűsítése 9.556.929 lejbe, a Jean Calvin utca 3. szám alatti épülete pedig körülbelül 17,7 millió lejbe fog kerülni. A Lucian Blaga líceum felújítására 15.665.343 lej van előirányozva, míg az 52. számú óvoda és a Tărâmul Fermecat bölcsőde épületének energiahatékonnyá tétele maximum 6.465.387 lejt fog felemészteni. A felsorolt összegek nem tartalmazzák az áfát. A kivitelezési időszak mindegyik beruházás esetében 24 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában