Jelzőlámpa

2023.09.28. 16:50

Keserű győzelem: lesz jelzőlámpa a nagyváradi Aradi úton

Egy 12 éves gyermek halála és egy hónapnyi tüntetés kellett ahhoz, hogy jelzőlámpát helyezzenek ki a nagyváradi Aradi úton, a városi rendőrség közelében levő gyalogátkelőhöz.

Forrás: ebihoreanul.ro

ERDON-összeállítás

Az elmúlt napokban döntött a nagyváradi önkormányzat szakbizottsága arról, hogy jelzőlámpát fognak kihelyezni ahhoz a zebrához, ahol egy 12 éves fiút június 22-én elütött egy ittas sofőr. A szabályosan közlekedő gyerek súlyosan megsérült, egy hónap kórházi kezelést követően hunyt el. Ezután döntöttek úgy a gyermek szülei, hogy minden pénteken tüntetést szerveznek a baleset helyszínén, mindaddig, míg nem helyeznek ki egy jelzőlámpát. A család az önkormányzatnak is benyújtott egy írásos kérvényt a jelzőlámpa kihelyezéséért, de ezt elutasították, arra hivatkozva, hogy már elhelyezték a piros útburkolatot és LED izzók is figyelmeztetnek a gyalogátkelőre. Ezért a szülők és az ismerősök tovább folytatták a tiltakozást. A helyzet az elmúlt napokban változott meg: „Szeptember 15-én lett volna a negyedik tüntetésünk, de végül nem mentünk ki, mert csütörtökön hívtak a közúti rendőrségtől, és közölték velünk, hogy egy jelzőlámpa kihelyezéséről döntöttek, amit körülbelül három hét múlva helyeznek üzembe” – mondta el a Bihoreanulnak Luiza Chiva, az elhunyt fiú édesanyja. Hozzátette, hogy ha korábban felszerelték volna a lámpát, talán a fia ma is élne, mivel „bármennyire is részeg egy sofőr, a piros jelzésre csak megáll”.
A jelzőlámpa felszereléséről szóló információt a Bihar megyei rendőrség és a városháza is megerősítette a Bihoreanulnak. Marcel Dragoș alpolgármester elmondta, hogy a lámpát rövid időn belül felszerelik, a szakbizottság jóváhagyta a kezdeményezést, és most arról döntenek, hogy milyen pénzből valósítsák meg, hiszen a részvételi költségvetésben is szerepel ez a projekt. Amúgy az említett zebránál 2017 és 2023 között öt baleset történt, ezek legtöbbször az elsőbbségadás elmulasztása, ittas vezetés és gyorshajtás miatt következtek be.
Mint ahogy már korábban is megírtuk, B. A. C. gyanúsított ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, ittas vezetés és a baleset helyszínének elhagyása miatt emelt vádat az ügyészség szeptember 7-én. A vádirat szerint a 25 éves férfi beismerte tettét. A baleset napján a férfi 14–16.30 óra között három pohár bort és öt pohár whisky-t ivott meg egy céges bulin. Vallomása szerint nem vette észre a zebrán áthaladó gyereket, és azért hajtott el a helyszínről, mert megijedt. Egyébként a sofőr nem ismeretlen a közúti rendőrök számára, hiszen csupán ebben az évben január 26-tól a baleset napjáig hatszor bírságolták meg, köztük gyorshajtás miatt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában