Kultúra

2023.09.07. 08:22

Hegyközcsatárban örömteli ünnep, élő hagyomány a szüreti mulatság

Szabó Réka

Amióta az ember szőlőműveléssel foglalkozik, valamilyen módon mindig megünnepli a bő termést, az új bort. A krónikák századokra visszanyúlva beszámolnak arról, hogy a magyarok minden ősszel a szüretnek nevezett időszakot vidám bálokkal, mulatságokkal teszik emlékezetessé, ilyenkor a tánc és a zene elmaradhatatlan kelléke a közösségi együttlétnek. A bihari Hegyközben ez a szép szokás éppen olyan élő volt mindig, mint a Kárpát-medence bármely más magyarok lakta táján, és ezen a huszonegyedik század értékvesztő, gyökértelenítő hulláma sem fogott ki.

Hegyközcsatárban az elmúlt hétvégén, szeptember másodikán óriási siker mellett zajlott le a hagyományos szüreti bál, ahol a község apraja-nagyja remekül szórakozott. Másfél hónap kemény munka, készülődés előzte meg a 38 fiatal főszereplésével lezajló ünnepséget, ahol is a 19 táncospár a község településeit bejárva, a Tóttelek-Siter-Hegyközkovácsi-Hegyközcsatár útvonalon invitálta a helyieket a szüreti bálba, a nyílt utcán adva ízelítőt tánctudásából. A kiskiskolástól a fiatal felnőttig mindenki legjobb tudását nyújtva igyekezett feleleveníteni a letűnt korok szüreti báljainak hangulatát, és ez hála a kitartó munkának, és persze a lelkes, céltudatos táncosoknak nagyon jól sikerült, mindenütt nagy sikert arattak produkciójukkal.

Az est folyamán a hangulat a hegyközcsatári kultúrotthonban tetőzött, ahol a zsúfolásig megtelt teremben a teljes táncos koreográfiát bemutatták a fiatalok, megalapozva a hajnalig tartó kiváló hangulatot. A Sláger Boys zenéjére több mint négyszáz bálozó ropta kivilágos kivirradatig, kitűnően szórakozva, azzal a tudattal távozva, hogy ezt jövőre is meg kell ismételni.

 

Az esemény fő támogatója ezúttal is Hegyközcsatár község polgármesteri hivatala volt. Köszönet illet minden szervezőt, elsősorban a szülőket és a táncos gyermekeket, fiatalokat, akik az örömteli munka oroszlánrészét elvégezték, és nem csupán ápolták és őrizték, de éltették is őseik hagyományát továbbadva annak szellemiségét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában