Színház

2023.09.05. 12:36

Házasság válással, avagy válás nélkül

Sólem Aléchem kedves írásából alkotott egyfelvonásos komédiát a bukaresti Állami Zsidó Színház, melyet hétfőn este láthatott a nagyváradi közönség az Euroiudaica zsidó kulturális fesztivál keretében.

Fotó: Oana Monica Nae

Pap István

A Romániai Zsidó Színház a világ első professzionális jiddis nyelvű zsidó színháza, melyet 147 évvel ezelőtt, 1876-ban alapított Jászvásáron Avram Goldfaden író és művész. A társulat hamarosan Bukarestbe költözött, ahol a romániai náci uralmat leszámítva töretlenül működik. 1948 óta állami intézményi státuszt nyert, és azóta több mint 200 premierje volt. Ez a patinás színház hozta el Nagyváradra 2008-ban bemutatott Házasság válással című vígjátékát. Sólem Aléchem szövegéből Dan Tudor rendezett egyfelvonásos vidám darabot, a dramaturg Doru Zanfir volt, a mű zenéjét Vlad Crețu és Dan Tudor állította össze. A mintegy nyolcvan perces egyfelvonásos komédia betekintést nyújt a kelet-európai zsidó közösségek életébe, bemutatja, hogyan rendezték el a házasságokat a hagyományos zsidó családokban, a bonyodalom pedig az anyós és a vő szintén hagyományosnak mondható konfliktusából származik. Etel (Geni Brenda Vexler) és Motl (Veaceslav Grosu) friss házasok és nagyon boldognak tűnnek, csakhogy Etel édesanyja (Viorica Bantaș) mindent elkövet, hogy eltávolítsa egymástól a két fiatalt, ezért mindenféle rosszindulatú pletykával tüzeli lányát a férje ellen. Az anya látszólag célt ér, ugyanis már a válást is megszervezik, mely a zsidó hagyományokhoz híven ugyancsak sok formalitás betartását igénylő eljárás, de amikor már szinte a procedúra végére érnek, a két fiatal mégsem tudja kimondani a végső nemet. Érdekes, mondhatni egzotikus előadást láthatott az érdeklődő váradi közönség, a komédiát nem a tökélyre fejlesztett színészi játék, és nem is maga a történet, hanem az egész műből sugárzó vidám hangulat tette emlékezetessé. A darabot táncos dalbetétekkel színesítették, a jiddis nyelv hangzása pedig szintén hozzájárult az egyediség hangulatának megteremtéséhez.

Fotó: Pap István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában