Beruházás

2023.09.14. 17:35

Hamarosan megkezdődik a Bihar megyei kórház épületének bővítése

A nagyváradi megyei kórház főépületénél hamarosan kezdődő építkezések miatt szeptember 25-től a létesítmény mentőállomása mögötti részen lehet majd bejutni az épületbe az építkezések ideje alatt.

Fotó: Pap István

Pap István

Többször beszámoltunk arról, hogy új járóbeteg-rendelő épül a Bihari Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház nagyváradi főépülete elé. A beruházás költségvetése 44,1 millió lej áfa nélkül, ugyanakkor a kórház nyugati oldala mellé épül egy parkolóház is 49,8 millió lejből szintén áfa nélkül. Az előbbit uniós forrásokból, utóbbit a váradi önkormányzat költségvetéséből építik meg. Az építkezések miatt át kell szervezni a kórházba való bejutást, ugyanis a jelenlegi bejárat és a kórház előtti kis parkoló is építkezési területté változik. 

Dr. Gheorghe Carp, a megyei kórház menedzsere a témában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a páciensek és a hozzátartozók a Pasteur és a Dózsa György utca irányából, a kórház előtt elhaladva, a mentőállomás parkolója melletti behajtón mennek majd el a kórházépület hátsó részéhez. Itt ki van már helyezve három egyenként 6x2,5 méteres konténer, melyek egyikét váróteremként fogják használni, a másikban lesz a beutalási iroda, a harmadikban pedig öltöző lesz külön férfiaknak és nőknek, és innen lehet majd bemenni a kórházépületbe. A konténerek mellett férfi és női mosdót bocsátanak az emberek rendelkezésére. A konténerek klímaberendezéssel lesznek ellátva, tehát télen fűtik, nyáron hűtik azokat. A beutalásokat lehetőleg előjegyzés alapján fogják végezni, hogy elkerüljék a torlódást. Minden osztálynak meg lesz adva egy bizonyos óra a nap folyamán, amikor fogadhatja a betegeket, és a beutalásokat egy nappal a kórházba érkezés előtt fogják leegyeztetni. A sürgősségi eseteket ugyanott fogadják, ahol eddig, tehát a kórház mentőállomásán.

Elképzelések

Miután megépül a járóbeteg-rendelő szerkezete, a tervek szerint lehetővé teszik, hogy a kórházba való belépés már a földszinti épületrészben történhessen. Gheorghe Carp kiemelte, hogy a jelenlegi állapotokhoz képest hatalmas változást fog jelenteni az új épület megépítése, ugyanis a mostani parkoló be lesz építve és az egész földszinti rész váróterem és beutaló részleg lesz, a páciensek itt külön helyiségekben fognak tudni várakozni, míg elkészülnek a papírok, ugyanakkor elektromos kijelző is lesz ott. „Mi is nagyon elégedetlenek vagyunk a jelenlegi állapotokkal, ezért akarunk változtatni ezen, és egy éven belül megoldódhat ez a probléma” – jelentette ki Carp. 

Kifejtette, hogy az új járóbeteg-rendelő nagyon fontos a kórház számára, ugyanis a jelenlegi ambulancia meglehetősen messze van a kórháztól, ezért elég sok időt elvesz az, hogy az orvosok ide-oda járnak a kórház és az ambulancia között. Hozzátette, hogy miután elkészül az új ambulancia, a mostani járóbeteg-rendelő épületét szolgálati lakásokká alakítják át, amelyeket rezidens orvosok foglalhatnak majd el. Újságírói kérdésre válaszolva Carp elmondta, hogy a volt városi kórház Coposu utcai épületének felújítási munkálatainál nagy a lemaradás. Ott most a hatodik emeleten dolgoznak. A volt városi kórház esetében még el sem készült a tenderkiírás, amikor a megyei kórház épületében már elkezdődtek a munkálatok, hívta fel a figyelmet Carp. „Mi most próbáljuk behozni a lemaradást, hogy legalább a hőenergia-hatékonyságra vonatkozó munkálatokat befejezzük a szerződésben rögzített határidőn belül. A belső felújítást később végezzük el” – mondta Carp. A csúszás okairól szólva elmondta, hogy rosszul voltak elkészítve a pályázati anyagok, voltak fellebbezések, egyes licitációkat érvényteleníteni kellett. Kérdésünkre válaszolva a főigazgató elmondta, hogy nem tettek le arról a tervről, hogy drónokkal szállítsák a laboratóriumi mintákat a kórházépületek között. Ebben a vonatkozásban már készült egy tanulmány, és most keresik a legoptimálisabb megoldásokat. Elhangzott egy kérdés az új váradi járványkórház terve kapcsán is, mely a Vlădeasa utcán kapna helyet. Gheorghe Carp elmondta, hogy a közbeszerzési eljárás a végéhez közeledik, az önkormányzat tíz napon belül aláírja a szerződést. A létesítményt 2026 decemberéig kell felépíteni, ha a projekt megkapja a finanszírozást, akkor az említett határidőig mindenképpen felépül az új váradi egészségügyi létesítmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában