6. alkalom

2023.08.16. 18:20

V. Szent István-napi Zenei Ünnepség Siterben

Immár hatodik esztendeje, hogy a Siteri Református Egyházközség és a Partiumi Magyar Művelődési Céh közösen arra vállalkozik, hogy augusztus 20-án Szent István Napi Zenei Ünnepséget szervez a siteri Árpád-kori templomban.

Sajtóanyag

Idén is értékes műsor várja a hallgatóságot. Vasárnap este 18 órától Kanalas Éva énekművész Szálljon áldás hazánkra címmel archaikus imádságok és népdalok világába hívja a közönséget, a Kárpát-medence ismertebb dallamain át egészen Belső-Ázsiáig.

19 órától az Árpád-kori templom bemutatására kerül sor, feltárva az istenháza szépségeit, többek között a közelmúltban feltárt és helyreállított falfreskókat.

20 órától a templom előtt felállított szabadtéri színpadon a Kolozsvárról érkező Psalter szólaltat meg zsoltárokat modern szövegfeldolgozásban és dallamokkal, Zsoltár utóiratok címmel. Az Erdély és Partium különböző helyeiről összeverbuválódott Psalter zenekar (Székely Erika – vokál, Székely Norbert – billentyűs hangszerek, vokál, Benedek Balázs – szaxofon, Kurta József – gitár, Dénes Károly – basszusgitár, Moldován Balázs – ütőhangszerek) ars poeticája: „Isten lírai nyelven is megszólal, mert az Istenkeresés szavak mögötti tartományba vezeti a ráció korlátain fennakadó embert. Így kerültek a kánonba Dávid zsoltárai – a százötven vers, melyek metaforák, allegóriák, elvont kép- és fogalomtársítások költői eszközeivel teremtenek egy olyan spirituális nyelvi világot, melyben személyesebb Isten közelsége. A Psalter zenekar ezért »nyúlt« a zsoltárokhoz. Ám a zsoltárok is, akárcsak a teljes Szentírás, olyan szövegeket tartalmaznak, amelyek »ott és akkor« íródtak, és ahhoz, hogy »itt és most« megszólaljanak, interpretációra és adaptációra van szükségünk. Nem a többezer éves Igének, és nem az évszázadok során született, nyelvileg az adott korhoz idomuló fordításoknak, hanem a kortárs embernek van szüksége átültetésre. Akárcsak a prédikációra! A Psalter a zsoltárok átköltésével és kortárs zenei műfajokba ágyazott megszólaltatásával erre az »igehirdetésre« vállalkozik. »Itt és most« így szólalnak meg a Dávid versei. Abban reménykedünk, hogy volt és van bennünk kellő alázat ahhoz, hogy alkotásunk Istennek is tetsző, és akárcsak bármelyik prédikációt, használni tudja arra, hogy az Őt kereső embernek Hozzá vezető nyomokat mutasson. Egyedül Övé a dicsőség! A Psalter zenekar tagjai erre az »igehirdetői« kalandra álltak össze, és ha az Úr is úgy akarja, további hasonló alkotásokat terveznek.”

A koncertet követően finom étel és ital várja a vendégeket. A Yanka Winery jóvoltából felállított borsátor mellett örömzenében és együtt éneklésben is részük lehet Márkus Zoltán és Csepei Róbert vezetésével.

A belépőjegy-adományok összege jelképesen: 40 lej. Nagylelkűbb adományokat, a következő zenei ünnepség szervezésére, köszönettel elfogadnak a szervezők. Jelentkezni a +40740-133-013 telefonszámon lehet. Az esemény kiemelt támogatói a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Hegyközkovácsi Polgármesteri Hivatal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában