Bemutató

2023.08.17. 14:23

Újabb kötet Nagyvárad történetéről

Oradea – Nagyvárad – Großwardein – Momente inedite din istoria așezării, azaz Egyedi pillanatok a település történetében címmel jelentette meg Dumitru Noane és Augustin Țărău kötetét a Körösvidéki Múzeum Kiadó. A kiadványt csütörtökön mutatták be az Aurel Lazăr Emlékmúzeumban.

Fotó: Pap István

Pap István

Figyelemre méltóan nagy érdeklődés övezte a Nagyvárad történetéről szóló legújabb könyv megjelenését, az ülőhelyek kevésnek bizonyultak a váradi Aurel Lazăr Múzeum nagy kiállítótermében, ahol tegnap délben a szerzők jelenlétében mutatták be az Oradea – Nagyvárad – Großwardein – Momente inedite din istoria așezării, azaz Egyedi pillanatok a település történetében című kötetet. Az esemény házigazdája dr. Gabriel Moisa, a Körösvidéki Múzeum igazgatója volt, a könyvet dr. Sorin Șipoș, a Nagyváradi Egyetem történész professzora méltatta, ő írta a könyv előszavát is. Többek között kiemelte, hogy a kommunista rendszerben az egységes nemzetállam gondolatát sulykoló ideológiai törekvés egyik célkitűzése az volt, hogy kitöröljék a köztudatból azt, hogy az ország mégiscsak különböző régiókból áll, ezért 1989 után erős igény támadt a regionális és a helyi történelem feltárására. Ennek jegyében született meg számtalan helytörténeti munka az elmúlt több mint harminc évben, és ezt a szemléletet tükrözi a most bemutatott kiadvány is. A könyv a város középkori történetétől kezdve követi nyomon az eseményeket 1919-ig, és összesen száz „egyedi” történetet idéz fel Nagyvárad múltjából. Șipoș aláhúzta azt is, hogy a könyv nem száraz szaktudományos munka, bár a történész végzettségű szerzők szakmai alaposságához kétség nem fér, hanem történelem népszerűsítő kiadvány.

Ezt követően a szerzők szólaltak fel. Dumitru Noane, aki huszonkét évig volt a váradi vár adminisztrátora, a könyv keletkezéstörténetét idézte fel. Mint mondta, főként a várfelújítás után nagyon sok turistacsoporttal találkozott, akik információkat akartak megtudni a várról és a városról, ez indította őt arra, hogy egy olyan összefoglalót írjon, ami közérthető és könnyen befogadható a város múltja iránt érdeklődők számára. Majd elárulta, hogy többektől hallotta a kérdést: „Hol vannak ebben a könyvben a románok?”, de hangsúlyozta, hogy ő nem egy etnikai szempontú könyvet akart írni, hanem egy olyat, amelyből feltáruljon az itt élő nemzeti közösségek közös múltja, mert Nagyvárad és annak múltja közös büszkesége minden itt élő közösségnek, hangsúlyozta.
Augustin Țărău a nagyváradi levéltár munkatársa volt, így könnyen hozzáfért a város történetéhez kapcsolódó forrásértékű dokumentumokhoz. Ő a maga során a modern kor történéseit tárta fel ebben a könyvben, részletesen foglalkozva a román etnikumú emberek szerepvállalásával az első világháborúban. Végezetül felszólalt Nicolae Pop, a kötet kiadását támogató D’art Kulturális Egyesület igazgatója is, aki bejelentette, hogy a tervek szerint még az idén megjelenik a könyv második kötete is. A könyvbemutató végén a szerzők dedikálták az ingyen osztogatott kiadványt az olvasóknak.
A kötet struktúrájának a 2019-ben megjelent Nagyvárad krónikája szolgálhatott mintaként, ugyanis nem egy egybefüggő várostörténet, hanem száz évszámhoz vagy pontos dátumhoz kapcsolódó rövid cikkek gyűjteménye, melyek mindegyikéhez egy vagy több képet is társítottak. Még nem volt alkalmunk elolvasni a kötetet, így egyelőre nem tudjuk megállapítani, hogy mennyire ragaszkodtak a szerzők a történelmi hűséghez, mindenesetre a tartalomjegyzék címeit böngészve úgy tűnik, hogy zömében valóban a város történetének fontos pillanatait, eseményeit taglalják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában