A szeretet szimfóniája

2023.08.20. 15:12

Szimfonikus lelki tanácsadással folytatódtak a múzeumi események

A szeretet szimfóniája címmel zenekari muzsikát és pszichológiai tanácsadást ötvöző koncertet tartottak a nagyváradi Körösvidéki Múzeum kertjében augusztus 17-én, pénteken este.

A szerző felvétele

Tóth Gábor

A nagyrészt kolozsvári illetőségű Young Famous Orchestra fiataljai zenéltek (közel negyvenen) Vladimir Agachi vezényletével, a zeneszámok között Daniel David pszichológus, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem jelenlegi rektora tartott célirányosra sűrített életstratégiai tanácsadást a publikumnak. Agachi, David és a Young Famous Orchestra több esztendeje játsszák országszerte, változó műsorokkal ezt a koncerttípust. A karmester elmondta, nyolc évvel ezelőtt figyelt fel legelőször a pszichológus egyik előadására, és vélte úgy, hogy ezeket az értékes-hasznos gondolatokat zenével ötvözve a nagyközönséggel is meg kell osztani.

Este nyolc órára volt meghirdetve ez a Váradra is elérkezett szinkretikusan népművelő vándoresemény, ami végül 25 perc késéssel kezdődött és 22.15-kor fejeződött be. A hagyományostól eltérő faktúrájú hangverseny is része volt a Körösvidéki Múzeum július 27. és szeptember 10. között zajló Tipografia de idei #hailamuzeu elnevezésű eseménydús nyári kulturális programsorozatának, mely az Interreg Románia–Magyarország ROHU446 program keretében jött létre. Ingyenes volt a belépés, mindenkit részletes programfüzettel fogadtak már a múzeumkert kapujában. Nagyjából 400 fős hallgatóság gyűlt össze, a színpad előtt rendezett széksorok, odébb a parkban babzsák-fotelek, még távolabb padok álltak rendelkezésre a közönség számára, ki-ki választhatott, milyen távolságról szeretne részt venni a történésekben. A színpad most közvetlenül a múzeumépület előtt lett felállítva, a hangosítás igyekvőnek volt mondható, de technikai apparátusban kevésnek bizonyult egy egész szimfonikus zenekar árnyalatainak közvetítéséhez, annál jobban kihallatszottak a fiatal együttes alkalmilag összeállt jellegére utaló csiszolatlan egyenetlenségek.

Daniel David részéről szeretetről kevésbé esett itt most szó (bár a cím ezt sugallta), mint inkább hasznos önbecsülés-keresésről. David sokkal inkább életstratégiai tanácsadást tartott a zeneszámok közötti szöveges intermezzókban, főként arra vonatkozóan, hogy miként lehet tehát egy kevés önértékeléssel, alaposabb önismerettel, okos helyzetfelismeréssel leküzdeni démonainkat, az irracionalitás örvényeiből hogyan lehetséges kilábalni akár egy kevéske jól irányzott racionalitással, hogyan emelkedhetünk felül a mindennapok stresszhelyzetein, de még a súlyosabb veszteségeken, traumákon is, egy egyszerű, jól irányzott, egészséges nézőpontváltással. Perspektívacserével kapcsolatban interaktív játék is volt, néhány vállalkozó szellemű hallgató kipróbálhatta, milyen beülni a zenekarba, és ott közvetlenül átélni a koncertélményt.

Lássuk magukat a zenei momentumokat is: a frusztrációktól és megvívandó harcok feszültségeitől kontrasztos igazságkereső Beethoven emblematikus Egmont-nyitányával indult a műsor, majd John Williams a Schindler listája c. filmhez írt muzsikája ébresztette fel a közösségi empátiát. A világ viselt dolgain felülemelkedő kozmikus egyensúly legtermészetesebb harmóniáit Mozarttól A varázsfuvola nyitánya által hallhattuk – a történet háromszintű rétegződésének rövid ismertetőjével és a szintén hármas számszimbolika kis betekintő elemzésével egybekötve. Romantikus harmóniájú meditáció következett: Massenet, a Thaïs híres részlete. Utána őserőtől felszabadult sodrás Borogyintól, a Poloveci táncok. Végül ismét tánc, Arturo Márquez Danzón no. 2. Ráadásként szólt Nicolae Kirculescu Moment muzical (a Négy koncertetűdből) – régi vágású hazai tévénézők számára a Teleenciclopedia muzsikájaként ismert, legvégül pedig kétszer is Beethoven Örömódájának Matt Riley-féle átdolgozása. Kiemelt szólókat játszott Rareș Munthiu koncertmester (Williams és Massenet) és Flavius Ianchiș (digitális zongora, Kirchulescu és Beethoven/Riley).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában