Kiállítás

2023.08.01. 16:02

Rekordszámú látogató a váradi tárlaton

Rengetegen látogatják Pavel Corpodean, a Nagyváradi Állami Egyetem Művészeti Kara mesteris hallgatójának kiállítását, amelynek a nagyváradi vár múzeuma ad helyet.

Forrás: Nagyváradi Állami Egyetem

BN-összeállítás

Diego Velázquez spanyol festő egyik leghíresebb, Las Meninas című alkotása már 400 évvel ezelőtt is nagy hatású festmény volt. A barokk kor mesterének alkotása most Pavel Corpodean Túl a vásznon című művében elevenedik meg. A nagyváradi művész installációja, amely egyben diplomamunkája is, egy egész kiállítótermet foglal el, és számos, a kortárs kommunikációra jellemző művészi technikát használ fel. A technológia révén még a nézők is IV. Fülöp spanyol király udvarának szereplőjévé válnak. Ezt a művészeti alkotást kevesebb mint két hét alatt 3000 látogató tekintette meg a vármúzeumban. Pavel Corpodean képzőművész installációja már most rekordot döntött. „Mikor az emberek bejönnek, természetesen meglepődnek, hogy Velázquez munkájában látják viszont magukat” – magyarázza az alkotó. Pavel Corpodean szerint munkája egyben több dimenziójú társadalmi kísérlet is. Egy önmagában kiállított Velázquez festmény nem kelti már fel a járókelők érdeklődését, de ha a festménybe vetítve látják magukat, akkor arra felkapják a fejüket. „Néhányan fotót készítenek. Mások hátrálnak egy lépést. Volt, aki többször is eljött. Az emberek nagyon eltérően reagálnak” – mondja Corpodean, hozzáfűzve, hogy úgy véli, munkája interaktív elemei tették annyira vonzóvá azt a nyilvánosság számára. Elmondása szerint ezzel az installációval arra akarta felhívni a látogatók figyelmét, hogy a mai világban sokkal inkább vizuális képeken keresztül kommunikálunk. Pavel Corpodean nagy népszerűségnek örvendő installációja szeptember elejéig látogatható a várbeli múzeumban.

Forrás: Nagyváradi Állami Egyetem

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában