Interjú

2023.08.07. 13:28

Rátonyi Róbert-emlékest a Nyári Színházi Fesztiválon

A Rátonyi 100 című előadással kapcsolatosan adott interjút portálunknak Teremi Trixi, a Rátonyi Róbert Színház művészeti igazgatója, egyben az előadás megálmodója, szerkesztője és közreműködője. A Rátonyi 100 forgatókönyvéről és szereplőgárdájáról mesélt, valamint a színház következő évadának műsorából is ízelítőt adott.

A Kálmán Imre Emlékplakettel kitüntetett Teremi Trixi színművész

Fotó: Krausz Andrea

Törő Enikő

– Már többször láthatta önt a nagyváradi közönség, ezúttal pedig a Rátonyi 100 közreműködőjeként és szerkesztőjeként tér vissza. Mit érdemes tudni az előadásról?
– Már nagyon várom a nagyváradi előadást, hiszen mindig kellemes élmény a határon túli közönség előtt fellépni. Voltunk már saját produkcióval is Váradon, a Rátonyi Róbert Színházzal, de mint színésznő más társulatokkal is játszottam már ott, legutóbb például a Helység kalapácsa előadás főszereplőjeként léphettem fel a váradi közönség előtt. Hamarosan pedig, augusztus 12-én a Rátonyi Róbert Színház a Rátonyi-emlékestet viszi el Nagyváradra, mely a Rátonyi 100 nevet viseli. Idén februárban lett volna Rátonyi Róbert 100. születésnapja, s úgy gondoltuk, hogy az ő személyisége, egyénisége és művészi hagyatéka megérdemel egy előadást. Tulajdonképpen az ő életét mutatjuk be, archív felvételeket is láthatnak majd a nézők. Természetesen operettrészletekkel tarkítjuk az emlékestet, nosztalgikus jellegű az egész: Rátonyi gyermekkorát például az 1930-as és 1940-es évekbeli operettdalokkal mutatjuk be. Nem maradhat ki az előadásból a Csárdáskirálynő egy-egy részlete, hiszen a magyarországi – és nem csak – közönség Bóni grófként ismerte meg, és mondhatni, hogy így is vált híressé Rátonyi. Egy kétrészes, nagyon jó hangulatú emlékestre, múltidézésre lehet számítani, népszerű operettdalokkal fűszerezve.

– Az előadásban szerepel Heller Tamás és Benkő Péter is. Kérem, beszéljen kicsit a szereplőgárdáról.
– Így van, megszólítottuk több pályatársát is, például Heller Tamást és Benkő Pétert, de még a gyermekei is részt vesznek az emlékesten, Rátonyi Hajni és Robi, akik érdekességeket mesélnek majd édesapjukról. Ifj. Rátonyi Róbert zongorista együttese, a Stúdió 11 kíséri majd az estet. Érdekesség még, hogy Nemlaha György, aki nagyváradi születésű, szintén részt vesz az előadásban. Ő többször rendezett már Váradon és mindmáig több kötelék fűzi oda. A Legyen a vendégem! című műsort Nemlaha szerkesztette, a műsorvezető pedig Rátonyi Róbert volt. Az emlékest házigazdája egyébként Peller Károly lesz, akit szintén nem kell bemutatni a nagyváradi közönségnek, s akit nemrégiben Rátonyi-díjjal is kitüntettek.

– Mit vett alapul az előadás összeállításakor, s mióta játsszák, illetve a forgatókönyvben történt-e változás azóta?
– Még a koronavírus-járvány ideje alatt kezdtem el az összeállítást, hiszen akkor nagyon sok időm volt. Tanulmányoztam Rátonyi élettörténetét, a könyveit is elolvastam, tulajdonképpen mindent, ami hozzá köthető, rengeteg felvételt is megnéztem. Nagyon büszke vagyok a produkcióra, mert azelőtt soha nem csináltam ilyet. Nemlaha György író, szerkesztő nagyon megdicsért a munkámért, ami nekem igazán jól esett. Számos pozitív visszajelzést kaptunk a bemutató után, és azóta is, sőt, régi kollégái arról is beszámoltak nekünk, hogy mennyi újdonságot megtudtak Rátonyi Róbertről.
Az előadást egyébként 2020 októberében mutattuk be, akkor még Rátonyi Róbert-emlékest címmel. Akkoriban néhányszor előadtuk, majd ezután idén februárban a születésnapjának évfordulóján mutattuk be Csákváron, a mi színházunkban, immár Rátonyi 100 címmel. Akkor került ki a színház épületére a Rátonyi Róbert Színház névtábla, így ez a magánszínházunk életében egy nagy mérföldkő volt. Szintén büszke vagyok a budapesti bemutatóra is, ahol több pályatársa, híres művész is jelen volt, ezen a bemutatón adtuk át Peller Károlynak a Rátonyi-díjat.
Alapjaiban nem változtattunk azóta az előadáson, de azért bővítettük egy kicsit. Az első előadásokon Heller Tamás még nem szerepelt, így akkor még a közös munkájuk időszakáról kevesebb szó esett, nyilvánvalóan most már jobban betekinthetünk ezekbe az évekbe is. Az elején Rátonyi Hajni sem volt az előadás része, ugyanis akkor éppen egy más munkában volt benne, csatlakozása után pedig sokkal többet megtudhattunk Rátonyiról, személyes dolgokat is.

– Milyen újdonságokkal készül az új évadra a Rátonyi Róbert Színház?
– A Marica grófnő című előadást nemrég mutattuk be, ez az új évadban is szerepelni fog. Azonban van egy új előadásunk, az Elveszett szerelem, melyet Erdélyben is szeretnénk bemutatni, hiszen egy kolozsvári, igaz történetet dolgoz fel. Ez egy szerelmi történet, egy fiatal párról szól, akik különböző társadalmi osztályokból származnak. A zenés színmű drámának is nevezhető, a zenéjét ifj. Rátonyi Róbert írta. A Frakkot is szeretnénk feldolgozni, mivel a Pom Pom nagyon népszerű volt. Továbbá szeretnénk bemutatni az Én és a kisöcsém zenés vígjátékot is. Műsoron marad azonban a Cigányszerelem, a Csárdáskirálynő és a Mágnás Miska is.

Jegyvásárlás

A Rátonyi 100 előadással folytatódik tehát a Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál augusztus 12-én, szombaton 20 órától a várban. Jegyek még kaphatók 25 lejért az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Fekete Sas palotabeli székhelyén (hétköznap 10–16 óra között), valamint a Gekko Pubban. A Nyári Színházi Fesztivál az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Partium Alapítvány, a Nyíregyházi Mandala Dalszínház és a Bihar Megyei Középiskolás Egyesületek Tanácsa (MAKET) koprodukciójában zajlik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában