Koszorúzás

2023.08.09. 13:28

Megemlékezés Monospetriben

Idén is megemlékeztek Monospetriben az első és második világháborúban elesett hősökről.

Szőke Ferenc

A megemlékező ünnepség a római katolikus templomban, ökumenikus istentisztelettel kezdődött augusztus 6-án, ahol Pitó Lajos római katolikus plébános, Mátyás Árpád református, Tiurbe Mădălin ortodox és Kovács Antal baptista lelkipásztor közösen hirdették az igét. Ezt követően Barcui Barna, Monospetri község polgármestere az őseinkről való megemlékezés fontosságáról beszélt, majd kitért az elmúlt egy év megvalósításaira. Kiemelte, történelmi sikert arattak azzal, hogy sikerült 72 év után újból Monospetribe költöztetni a községközpontot. A siker koronája pedig az lesz, amikor megépül a polgármesteri hivatal új épülete, amiről még Cseke Attila fejlesztési minisztersége idején írták alá a szerződést. Említést tett továbbá az új sportteremről, amit sikerült megépíteni, és így az iskolásoknak télen is lesz sportolási lehetőségük. Elhangzott az is: reményeik szerint hamarosan sikerül átadni Vedresábrányban az iskola utáni iskola (after school) új épületét, ami segíti a tanulókat a továbbfejlődésében, illetve még idén ősszel elkezdik Monospetriben a vízhálózat cseréjét. Ezek mind olyan fontos dolgok, amelyek emelik a község nívóját és rangját, mondta Barcui Barna. Kitért arra is, hogy az elmúlt napokban olyan kósza hír keringett a községben, mely szerint nem jó az ivóvizük. E tekintetben megnyugtatott mindenkit, hogy az ivóvíz jó, hisz ugyanazt a vizet isszák, mint 10–20 évvel ezelőtt.
A polgármester beszéde után Szabó József, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kitért arra, hogy Monospetri nem feledi őseit, hazaszeretetüket és tenni akarásukat. Egy összetartó közösségről van szó, amely megemlékezik az ünnepekről és hőseiről, így tovább él a nemzet a településen – mondta Szabó József.


A beszédek után megkoszorúzták az emlékművet. Koszorút helyeztek el: a helyi polgármesteri hivatal nevében Barcui Barna polgármester és Kozák Róbert alpolgármester, a megyei RMDSZ nevében Szabó József ügyvezető alelnök, a helyi RMDSZ nevében Blaskó Mária Magdolna és Csilik Piroska tanácsosok, a református egyház nevében Kiss Árpád és Farkas József presbiterek, a római katolikus egyház nevében Dunai József és Kuti Gyula egyháztanácsosok, az ortodox egyház részéről Meseșan Cosmin egyháztanácsos, a Német Demokrata Fórum részéről Végső András elnök és Zelina Károly tanácsos, a Platán Idősek Otthona nevében Porsztner Sarolta és Bistrán Jutka. A koszorúzás, illetve az istentisztelet alatt a Monospetri Baptista Fúvószenekar emelte játékával a rendezvény színvonalát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában