Közlekedésbiztonság

2023.08.17. 08:40

Magas a kiskorú áldozatok száma

Fotó: Petko Ninov

BN-összeállítás

Tekintettel arra, hogy a közúti balesetek következtében a Bihar Megyei Sürgősségi Klinikai Kórházba sok kiskorú beteg kerül, a kórház akciót indít, melynek célja tájékoztatni lakosságot azokról a kockázatokról, amelyeknek a gyermekek a közlekedés során ki vannak téve. Idén eddig 55 kiskorú került kórházba közúti balesetek miatt, hárman nem élték túl a sérüléseket. Az elmúlt időszakban megnőtt a kiskorú áldozatok száma, ezért felhívják a figyelmet a KRESZ azon szabályaira, melynek betartásával csökkenhet a sérülések súlyossága és az áldozatok száma.

A 135 centiméternél alacsonyabb gyermek csak akkor szállítható gépjárműben, ha az fel van szerelve vezető- és utasbiztonsági rendszerrel, valamint, ha a gyermek gyerekülésbe van rögzítve. Emellett a 135 centiméternél magasabb gyermekeket be kell kötni a felnőtt biztonsági övvel, melyet úgy kell beállítani, az ne haladjon át a nyakon és az arcon, vagy gyerekülésbe kell helyezni.

A gyerekülés jóváhagyott kell legyen. Az eszközt minden esetben a hátsó ülésekre kell szerelni a gyártó által adott beszerelési utasításoknak megfelelően. Az olyan gyerekülések esetén, melyeket a gyártó ajánlásával az első ülésre kell szerelni, azt a leírás alapján kell megtenni és a légzsákot kötelezően ki kell kapcsolni. Ezt abban az esetben is meg kell tenni, ha a jármű érzékeli a gyerekülést, és blokkolja a légzsák működését. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor az orvos mentességet javasol a gyerekülés alól súlyos egészségügyi okokból.

Tehát megfelelő esetben a gyermekek szállítása a jármű hátsó ülésein történik. A három évesnél kisebb gyermekeket csak úgy szabad szállítani, hogy a járművezetőn kívül még egy személy ül a járműben. A három év alatti gyermekeket nem szabad olyan személyautóban szállítani, mely nincs felszerelve biztonsági rendszerrel.

A KRESZ-szabályokon kívül a Bihar Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház felhívja a figyelmet arra is, hogy mind a gyalogosok, mind a járművezetők kötelezően be kell tartsák a közlekedési lámpa jelzéseit. A gyermekek vannak a leginkább veszélyben a közlekedésben, ugyanis megeshet, hogy kiszaladnak az útra, vagy nem elég figyelmesek, ezért a járművezetők kell fokozottabb figyelmet fordítsanak a biztonságos közlekedésre. Mindemellett arra kérik a szülőket, hogy tanítsák meg gyermekeiknek az alapvető közlekedési szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában