Támogatás

2023.08.22. 16:37

Iskolabuszok a Rákóczi Szövetségtől

Fotó: Tankó Bernadett

Ciucur Losonczi Antonius

Négy iskolabusz érkezett hétfő este Nagyváradra azon program részeként, melynek keretében a Rákóczi Szövetség a magyar kormány támogatásának köszönhetően a tavaly Felvidéken sikeresen elindított és üzemeltetett iskolabusz-hálózatát bővíti. A járműveket Kéry Hajnal, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnöke, főtanfelügyelő-helyettes, Tankó Zita tanfelügyelő és Balogh Emőke tárkányi iskolaigazgató várták a Kanonok soron.

A Rákóczi Szövetség vonatkozó közleményéből kiderül, hogy idén szeptembertől, együttműködésben az Iskola Alapítvánnyal, 38 vadonatúj iskolabusz segítheti 430 iskolakezdő, illetve alsó tagozatos kisdiák iskolába járását az erdélyi szórvány 34 magyar tanintézményében. Erdélyben és a Partiumban az iskolabuszok Arad, Kisiratos, Kisjenő, Pécska, Zimándújfalu, Újszentes, Temesvár, Lugos, Petrozsény, Déva, Medgyes, Torockó, Székelykocsárd, Magyarpéterfalva, Bethlenszentmiklós, Nagyenyed, Brassó, Kőhalom, Négyfalu, Szászrégen, Beszterce, Körösfő, Torda, Dés, Máramarossziget, Nagybánya, Érmihályfalva, Nagyvárad, Köröstárkány és Nagyszalonta magyar kisiskolásainak utazását segíthetik. Ugyanakkor szeptembertől további négy busszal bővülhet a tavaly óta 16 járműből álló felvidéki iskolabusz-hálózat is. Mindez pedig azt jelenti, hogy 2023 szeptemberétől a Rákóczi Szövetség tulajdonában és üzemeltetésében álló 58 iskolabusz 48 településen 53 magyar iskola 780 kisdiákjának az utazását segítheti az iskola és a lakóhely között. „A külhoni magyar iskolák léte a magyar közösség megmaradásának lehetősége. A magyar iskola választása a magyar jövő választását jelenti, hiszen minden egyes magyar kisdiák a magyar nyelv és a magyar kultúra őrzője. Az iskolabusz a szórványban is biztosítja a magyar iskolaválasztás lehetőségét, hiszen biztonságosan leküzdi a távolságot a lakóhely és a magyar iskola között”, olvasható a közleményben.

Fotó: Tankó Bernadett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában