Tábor

2023.08.21. 08:35

Idén is angolra hangolva Margittán

Szőke Ferenc

Immár 15. éve hangol angolra Margitta, ebből 12 éve az önálló magyar iskolában. Több, angolt és más tantárgyat oktató tanár vállalkozott arra a Horváth János Elméleti Líceumban, hogy angolt tanítanak olyan diákoknak, akik komolyan szeretnének ezzel foglalkozni. Tették mindezt játékosan és bérmentve, időt és anyagiakat áldozva a cél érdekében. Ehhez a legnagyobb támogatást az idén az iskola civil szervezete, a MOST nyújtotta. A pályázat megírását az idei tábor főszervezője, Péter Nóra angoltanárnő vállalta magára, amelyet a helyi tanács pozitívan bírált el. Szintén ő volt az, aki komoly hozzáértéssel tervezte meg és vezényelte le a tábor minden napját. Idén először Fügedy Anikó Erzsébet társszervezőként vett részt, aki 2008 óta Almási Judittal, a Horváth János Elméleti Líceummal, a Horváth János Társasággal, a MOST-tal, illetve 2019-ben a VIDIFISZ-el szervezte az angoltáborokat, töretlenül, hiszen még a világjárvány idején is megtartották online formában.

Az idei tábor július utolsó hetében zajlott, a témája pedig A törpék barangolásai/The wanderings of the dwarves volt. Az első nap az ismerkedésről szólt, a hét programjának bemutatásával, tábori szabályok ismertetésével, kézműves foglalkozással. A második nap a feladatok teljesítésére koncentrált, ügyességi játékokkal. A harmadik nap szintén a játékokról, illetve a kézművességről szólt. A negyedik nap sátort állítottak, és a kiránduláskor használatos eszközök neveit tanulták meg angolul. Ügyességi játékok és görögdinnyeevés egészítette ki a napot. Az ötödik nap a bogarakkal ismerkedtek, játszottak, kézműveskedtek és átismételték az addig tanultakat. Ezen a napon adták át a résztvevőknek az okleveleket, Deák Erika Andrea igazgatóhelyettes pedig könyvjutalmakat nyújtott át a táborozást, oktatást segítő fiataloknak. Élvezetes, interaktív légkör jellemezte a tábort, ahol a gyerekek (32–40 fő naponta) a mindennapi angol nyelvet használták, fejlesztve tudásukat. Új-Mexikóból (az Egyesült Államok 47. tagállama) is részt vett két gyermek a táborban, akikkel az angol nyelvben jártasabbak gyakorolhatták a kommunikációt. „Büszkék vagyunk rájuk, mert jól helytálltak. Akárcsak a többi kis táborozóra is, hiszen ők hatalmas lépést tettek előre az angol nyelv ismeretében, sok új szót, illetve kifejezést sajátítottak el játékosan” – értékeltek a szervezők. A napi meglepetéseknek is örültek a résztvevők: sütik, kekszek, csokik, fagylalt, a szülők által hozott gyümölcsök tették „ízesebbé” a napokat. Minderről a tábor főszervezőjén és társszervezőjén kívül két tanárnő, Bába Vivien és Daróczi Alexandra, az iskola angol- és kémiatanárnője is gondoskodott. Minden tanár és az őket segítő fiatalok (Dandi Dóra, Kiss Virág, Szűcs Evelyn) türelemmel, szeretettel segítették a kisdiákokat.

A szervezők reményei szerintt ez az együttműködés még hosszú ideig élni fog, mely a tábor jövőjének záloga. Az elvégzett munkáért  Nagy Gabriella, a Horváth János Elméleti Líceum igazgatója is köszönetet mondott a szervezőknek, a diákoknak pedig a részvételért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában