Munkálatok

2023.08.19. 19:32

Haladnak a munkálatokkal a nagyváradi repülőtéren

Ciucur Losonczi Antonius

A Bihar Megyei Tanács közleménye szerint a nagyváradi repülőtéren több mint 66 millió euró értékben zajlanak beruházások: a kifutópálya meghosszabbítása 2100 méterről 2520 méterre, az utasterminál eddigi területének megnégyszeresítése, valamint egy intelligens kerítésnek az építése. Valamennyi befektetés megvalósítását európai uniós pénzforrásokból finanszírozzák és a munkálatok be kell, hogy fejeződjenek az év végéig. Addig is csak a 2. számú, vagyis a régi terminál van használatban.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

A kifutópálya meghosszabbított nyomvonalán ástak, jelenleg megerősítik az alapokat. A négy speciális járműből hármat már megvásároltak. Ez a projekt megvalósítási szintje 19 százalékánál tart. A munkálatokkal a Precon Transilvania (fővállalkozó)–Citadina 98–Lemacons-konzorciumot bízták meg, a szerződés értéke nettó 79,4 millió lej, a finanszírozás a 2014–2020 közötti, infrastrukturális nagyberuházások operatív programja keretében van biztosítva.

Az új utasterminál bővítési munkálatai 2023 végén kezdődtek el, a beépített területet a jelenlegi 2925 négyzetméterről közel 12.500 négyzetméterre bővítik, mely lehetővé teszi majd óránként 400 utas fogadásának a lebonyolítását. Itt is kiásták az alapokat, és 85 százalékban felszerelték a fém tartószerkezetet. Ezen projekt értéke nettó 177,5 millió lej, a kivitelező az SSAB AG (fővállalkozó)–Bemel AG–ACA Zoork-konzorcium.

Az okoskerítés 9,2 kilométer hosszú, 2,5 méter magas lesz, és épül egy 3,5 méter széles mellékút is, a nehézgépjárműveknek. Ezen invesztíció 72,2 millió lejbe kerül, a finanszírozás a 2014–2020 közötti, infrastrukturális nagyberuházások operatív programja keretében van biztosítva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában