Középkori fesztivál

2023.07.09. 16:18

Lovagok, mesterek, időutazás a nagyváradi várban

A nagyváradi középkori fesztivál az idei évben a korábbiaknál is nagyobb sikert tudhat magáénak: az izgalmas programkínálat tömegével vonzotta az érdeklődőket a várba az elmúlt hétvégén.

Forrás: Facebook/Medieval Festival Oradea

Fotó: Dan-Alexandru Peret

Pikó Stefánia

Minden eddiginél nagyobbat szólt idén a középkori fesztivál Nagyváradon, ami minden bizonnyal a kopjatörő világbajnokságnak volt köszönhető. Nem ez volt azonban az idei kiadás egyetlen újdonsága, számos egyéb izgalmas programponttal jelentkeztek a szervezők.

A középkori fesztivál varázsa, hogy ezekben a napokban a vár régi időket idéző hangulatot teremtve telik meg élettel, és ebbe nemcsak a belső udvarok számítanak bele, hanem a vársánc teljes egésze. Sőt, ennek a fesztiválnak az esetében a vársánc még több izgalmat is jelent, mint az udvarokon lévő kavalkád. A vásáron nem is volt akkora felhozatal, mint az előző fesztiválokon, sem ételek, sem más termékek tekintetében, de az érdeklődők kárpótlásul különleges módszerekkel készített, ritkán látott tárgyakat vásárolhattak a vársáncban lévő „faluban”. Fából készült ékszerek, hajbavalók és egyéb kiegészítők, kovácsok keze alól kikerült evőeszközök és ékszerek, különleges ruházatok, szobrocskák, dekorációk közül lehetett válogatni, sőt, még középkori napszemüveget is árultak, és persze nem maradhattak el az autentikus ruhadarabok, páncélok sem. Nézelődés közben több sátornál azt is meg lehetett tudni, hogyan készülnek az ékszekerek és más kiegészítők, illetve szerszámok és konyhai eszközök. Gyönyörködni lehetett a jurták mellett pihenő lovak szépségében, a lovas hölgyek és legények pedig szívesen elbeszélgettek az érdeklődőkkel – ki angolul, ki románul, ki magyarul. A vársáncban egy középkori kórházba is el lehetett látogatni, ahol az orvostól megtudhattuk, a kezeléseket a betegek bizonyos esetekben a csillagjegyeik szerint kapták, és mindig annak a betegnek volt a legnagyobb esélye a túlélésre, amelyik elsőként feküdt az orvos asztalára, hiszen a takarítással, fertőtlenítéssel nem sokat törődtek.

A vársánc másik oldalán zajlott szombaton a nagy csata, majd később a kopjatörő világbajnokság első fordulója, amelyik akkora érdeklődésnek örvendett, hogy több tucat ember nem is láthatta a tömegtől a megmérettetést. Szombat este – bár több mint félórás késéssel – tekinthették meg a jelenlévők a tűzzsonglőrök műsorát, amelyre szintén olyan sokan mentek ki, hogy már a vár sem tűnt elég nagynak ehhez a rendezvényhez.

Fotó: Dan-Alexandru Peret

A fesztivál során a gyerekek számára is készültek programokkal, foglalkozásokkal. A faluban például a Kalandozó Komédium játéksátor örvendett óriási érdeklődésnek, ahol középkori játékokat próbálhattak ki a kicsik és kísérőik, de egy másik helyszínen az íjászkodással is lehetett ismerkedni.

Fotó: Petru Popa

A Fejedelmi udvarban is folyamatosak voltak a meglepetések: ha épp nem egy udvari bolond szórakoztatta a fák árnyékába húzódott embereket, akkor a zászlólengetők és középkori dobosok vonultak fel és tartottak látványos bemutatókat. Mindezek mellett a koncertekről is érdemes szót ejteni, hiszen a szombat esti Phoenix-koncert alkalmával a nagyszínpad előtti tér megtelt nézőkkel, úgy, hogy mindeközben a vársáncban is kisebb tömegek mozogtak. Nem maradhatott el a Hollóének Hungarica sem, akiknek a fesztiválozók minden évben nagyon örülnek, de rajtuk kívül most több más zenekar is megjelent a vár egy-egy pontján, amelyek középkori stílusú zenéket játszottak.

Fotó: Dan-Alexandru Peret

Az idei fesztivál után a szervezőknek mindenképp el kell gondolkodniuk azon, hogy vagy a teret vagy a fesztivál időtartamát bővítsék, hiszen tagadhatatlan, hogy egyre nagyobb a sikere, ezzel együtt a látogatottsága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában