Közösségi élet

2023.07.29. 20:09

Községi napokat tartottak Berettyószéplakon

Ciucur Losonczi Antonius

Berettyószéplaknak Helmeczi Lajos személyében RMDSZ-es alpolgármestere van, és a körülbelül 3400 lélekszámú községnek több mint 20 százaléka magyar nemzetiségű. Az idei Községi napok szombat délután kezdődtek, annak az emlékműnek a megkoszorúzásával, mely a két világháborúban elesett berettyószéplakiaknak állít emléket, illetve annak a 107 nőnek, férfinak és gyermeknek, akiket zsidó származásuk miatt a holokauszt idején deportáltak. Korábban egyébként egy zsinagóga állt ott, ahol most a baromlaki római katolikus és ortodox papok vezetésével Te Deumot tartottak, majd koszorúztak.

Innen az egybegyűltek a művelődési házba vonultak, ahol Tivadar Nicolae liberális polgármester üdvözölte a megjelenteket, kiemelve azt, hogy egy olyan interetnikus környezetben élnek, ahol nem jellemzők a nemzetiségek és a felekezetek közti feszültségek. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke értékelte, hogy a községben odafigyelnek mindazokra, aki hűségesek maradt a szülőfalujokhoz, és házastársként is kitartottak egymást mellett több évtizeden keresztül. Sajnos ez napjainkban kuriózumnak számít, jegyezte meg. A honatya ezután felidézte, hogy néhány nappal ezelőtt vihar tombolt Nagyváradon és a megyében, s főleg azokat a fákat csavarta ki, melyeknek nem voltak erősek a gyökereik. Ha tehát egymásba kapaszkodunk, és stabil közösséget alkotunk, akkor mi is jobban ellen tudunk állni a megpróbáltatásoknak, vonta le a történtekből a következtetést.

 

Az ünneplőket Adrian Merka, a szlovák kisebbség parlamenti képviselője, valamint Călin Gal, a Bihar Megyei Tanács alelnöke is köszöntötték. Az aranylakodalmukat ünneplő, és a községhez tartó 7 falu legidősebb polgárai ezután oklevelet, 500 lejt és alapvető élelmiszereket tartalmazó csomagokat kaptak. A legidősebb helybéli lakos egyébként a berettyószéplaki Szabó Pál, aki 1926-os születésű, vagyis 97 esztendős. Vasárnap koncertekkel folytatódtak a községi napok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában