Kárfelmérés

2023.07.31. 18:45

Folyamatban van a vihar okozta károk összesítése Nagyváradon

Eddig összesen 849 kidöntött, és további 2093 megrongált fát számoltak meg a nagyváradi önkormányzat által elvégzett kárfelmérés során, de ezek még nem végleges adatok.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Felmérte a múlt keddi vihar okozta károkat a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, ennek eredményéről számolt be hétfőn a helyi sajtónak Florin Birta polgármester. Az elmúlt időszakban a polgármesteri hivatal és az alárendelt intézmények, valamint a várossal szerződésben álló cégek azon dolgoztak, hogy megtisztítsák a város fő közlekedési útvonalait, a parkokat és más közterületeket. A kárfelmérés eddigi adatai szerint a helyenként 140 kilométer/órás erejű széllökések 846 fát döntöttek ki Nagyváradon és további 2093-at rongáltak meg a város parkjaiban és a főbb közlekedési útvonalak mentén. A kárfelmérés még zajlik, az önkormányzat a lakótársulásoktól is kérte, hogy közöljék, milyen károk keletkeztek a lakónegyedekben.

Annak érdekében, hogy Nagyvárad parkjait időben ki lehessen takarítani, a nagyváradi önkormányzat alá tartozó cégek kaptak egy-egy ilyen zöldterületet, amelyet kezelésbe vettek, de néhány magáncég is vállalta ezt a feladatot. Mint arról már beszámoltunk, a Kaluna cég önkéntes munkát vállalt az Ezredévi emléktéren (Libertății park) és a December 22. parkban. A Nagyvásártéren (December 1. park) a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) munkatársai, a Petőfi parkban a Nagyváradi Vízművek, a Rhédey kertben (Bălcescu park) és a sportiskola előtti zöldövezetben a nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat munkatársai dolgoznak, míg az Adidem cég az Olaszi parkban tevékenykedik. A Bunyitay-ligetben (Brătianu park) a RER Vest cég feladata a takarítás. A közterület-fenntartó feladata megtisztítani az állatkertet, a Rulikowski temetőt és az aquaparkot.

Fotó: Alexandru Nițescu

Florin Birta felsorolta a város faállományát. Eszerint Nagyváradon van mintegy 24 ezer szilvafa, 13 ezer juharfa, 7660 diófa, 3577 kőrisfa, 2660 trombitafa, 1660 tölgyfa és 1094 nyárfa. A július 25-i vihar főként a gesztenye- és hársfákat, az ezüstfenyőket, a szilfákat, a platánfákat és a tujákat pusztította, illetve rongálta. „Azért készítettük el ezt a leltárt, mert a jövőben ki kell találnunk, hogyan ültessünk olyan fákat, amelyek ellenállóbbak az ilyen rossz időjárással, az ilyen meteorológiai jelenségekkel szemben, amelyek valószínűleg egyre gyakrabban fordulnak majd elő térségünkben” – mondta a polgármester.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal a város 2023 harmadik negyedévére szóló költségvetésébe beépítette annak a mestertervnek a költségeit, mely a következő tíz évben fogja meghatározni Várad faállományát, illetve azt, hogy milyen fákat érdemes elültetni, melyeket kell kivágni, és hogyan kell karbantartani a fákat. „Ez egy sürgős eljárás, főként a múlt héten történt vihar után. Tendert írunk ki a fák egészségi állapotának felmérésére, a fák vagy a fák részei által jelentett kockázatok azonosítására, valamint a kockázatok megszüntetését célzó optimális beavatkozások megállapítására. A kiírásban szakemberek jelenlétét fogjuk kérni, illetve kérni fogjuk a fák karbantartására, valamint a fafajok helyes kiválasztására vonatkozó ajánlásokat” – mondta Florin Birta. Felhívta a figyelmet arra, hogy az idén lejár a faültetésre vonatkozó hároméves keretszerződés, melynek értelmében három év alatt mintegy 2500 fát kellett elültetni Nagyváradon, de a polgármesteri hivatal már dolgozik a 2024–2027-es időszakra vonatkozó keretszerződés pályázati leírásán. A leendő keretmegállapodásról azt már lehet tudni, hogy 10 ezer fa, azaz évente 2500 ültetését írja majd elő.

Szintén a viharkárokkal összefüggésben a helyi önkormányzat összesítette a neki alárendelt intézményekben (kórházak, igazgatóságok, önkormányzati lakások, iskolák) keletkezett károkat, amelyek összértéke megközelítőleg 1 millió euró. Kedden a Bihar megyei prefektúra bizottsága is felméri a nagyváradi viharkárokat, ezt követően a megyei kormánybiztosi hivatal kezdeményezni fogja egy kormányhatározat-tervezet kidolgozását, hogy a Kormányzati Tartalékalapból a váradiak által elszenvedett viharkárokat is megtérítsék. Florin Birta megjegyezte, hogy amennyiben nem sikerül elfogadtatni az említett kormányhatározatot, a helyi önkormányzat keresi fogja a módját annak, hogyan kártalaníthatja majd a lakosokat. Elárulta, hogy vannak lakótársulások, amelyek azt kérték a várostól, hogy nyújtson hitelt számukra a viharkárok helyrehozatalára. „Mi most vizsgáljuk, hogy jogi szempontból törvényes-e egy ilyen hitelkonstrukció” – tette hozzá végül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában