Évforduló

2023.07.05. 10:04

Bihar megyeiek is részt vettek a Görgey Huszárportyán

A jelenlegi Hajdú-Bihar Vármegyei Huszár Hagyományőrző Egyesület jogelődje harmincöt évvel ezelőtt alakult meg. Részben az évfordulóra, részben egy történelmi eseményre is emlékezve, július elsején és másodikán, Álmosd és Vámospércs között túrát szerveztek a huszárok, Görgey Huszárportya névvel. A kétnapos eseményen a bihardiószegi és a szentjobbi huszárok küldöttsége is jelen volt, de még Koltóról és Mezőpanitról is érkeztek.

Fotó: Szoboszlai Endre

BN-összeállítás 

A huszárhagyomány-őrzők emléktúrája Álmosdról indult, szombaton reggel, ahol megkoszorúzták a község pár hete felavatott trianoni emlékkopjafáját, ahol Szoboszlai Endre és Zatykó István mondott rövid beszédet. Majd nyolc hátaslovas és egy lovasfogat indult útnak. Természetesen páran, háttér-logisztikát biztosítva, autókkal is utaztak a Vámospércs után található végcél felé, mely a Szirom vendégház volt. Közben kis pihenőt tartottak a túrázók a szép Kék-Kálló-völgyében, a Bagamér határában található Malomgátnál. Vámospércsen Sarudi Sándor házigazda fogadta a túra résztvevőit, majd kis pihenő és falatozás után – mivel többségében katonai hagyományőrzők – stílszerűen lövészettel folytatódott a program, melyet Adorján Csaba vezényelt le. Ezt követően Szabó Gábor katonai eszközgyűjteménye került bemutatásra, és egy játékos történelmi totó is szórakoztatta a több mint harmincfős résztvevőgárdát.

Az emléktúra vasárnap a vámospércsi Látogatóközpontban található kiállítás megtekintésével, majd a református templom kertjében tartott emlékezéssel folytatódott. A templomkertben Csontos János tartott beszámolót arról, hogy az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc legendás tábornoka, Görgey Artúr a vámospércsi templom tornyából szemlélte hajdan a katonai csapatmozgásokat. Ezt követően Gellért Gyula bihardiószegi nyugalmazott református lelkipásztor mondott beszédet, kiemelve azt, hogy a magyarságot a Himnusz szellemiségének kell összetartania, jelenleg és a jövőben is. Az emléktúra résztvevői ezután visszavonultak Álmosdra, ahol Adorján Csaba családja vendégül látta a tikkasztó meleg ellenére is hősiesen túrázó hagyományőrzőket – tájékoztatta szerkesztőségünket Debrecenből Szoboszlai Endre, a huszárbandérium sajtófelelőse.

Fotó: Szoboszlai Endre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában