Beruházás

2023.06.30. 11:13

Megszavazták a Körös áruház melletti aluljáró hatástanulmányát

Forrás: PMO

Ciucur Losonczi Antonius

A helyi önkormányzat képviselő-testülete a csütörtök délutáni közgyűlésén megszavazta a Sztaroveszky (Magheru)Fő utca (Republicii) mobilitási korridor első ütemének hatástanulmányát, műszaki-gazdasági mutatóit és kisajátítási folyosóját.

Forrás:  PMO

Ez a beruházás feltételezi egy aluljárónak az építését is a Körös áruház közelében, s célja a forgalmi dugóknak a felszámolása az útkereszteződésben. A felújítandó útszakasz 930 méter hosszú, melyből az aluljáró 340 métert tesz ki, 128 méter hosszú rámpákkal. A projekt értéke nettó 81,1 millió lej.

Forrás:  PMO

A munkálatok finanszírozására a polgármesteri hivatal az Észak-Nyugat Regionális Program 20212027 keretében szeretne pénzalaphoz jutni, a tervezésre pedig a technikai segítségnyújtás operatív programja keretében van biztosítva összeg, illetve már létezik finanszírozási szerződés vissza nem térítendő forrásokból ezen szolgáltatásokra. A tervezők a kolozsvári SC SomeșTopGrup Kft. és a Costin și Vlad irodák.

Forrás:  PMO

A beruházás első ütemében egy külön sávot alakítani ki a földfelszínen a villamosok, az autóbuszok és a taxik számára, valamint aluljárót a Sztaroveszky (Magheru)Fő utca (Republicii)Gömbös Gyula (Brașovului)Kórház (Louis Pasteur) utcák kereszteződésében. A második ütem a Körös áruház és a nagyállomás közti útszelvényt foglalja magába, de erről majd csak a soron következő tanácsülésen fognak szavazni. Florin Birta polgármester szerint miután elkészülnek a Körös áruház és a nagyállomás melletti közúti aluljárók, a forgalom zökkenőmentes lesz, mivel eltűnnek a nagy útkereszteződések. Ugyanakkor a tömegközlekedés prioritást fog élvezni, ahogyan történik a villamosok esetében a Fürdői (Nufărul)Ghillányi (Cantemir), az Atelierelor, valamint az Aradi úton, így csak a Vitéz úton (Decebal sugárút) fog megoldatlan probléma maradni a torlódás.

Forrás:  PMO

Visszatérve a Sztaroveszky (Magheru)Fő utca (Republicii) mobilitási korridorhoz: a földfelszínen korszerűsítik az egysávosra szűkített autóutat és megnövelik a gyalogosövezetet, illetve kiszélesítik a járdákat. Kerékpárutakat létesítenek, és kicserélik a villamos felső vezetékeit tartó oszlopokat, illetve a villanyoszlopokat is. Modernizálják a villamos- és a buszmegállókat, felújítják a közműhálózatokat, utcai bútorokat, biciklitartókat és szemeteskosarakat helyeznek ki. A kivitelezésre az év vége felé indítanak közbeszerzési eljárást, a munkálatok 2024 második felében kezdődhetnek el.

Forrás:  PMO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában