Programajánló

2023.06.29. 14:54

Középkori fesztivál a várban

A régió legnagyobb középkori fesztiválját minden évben júliusban szervezik meg a nagyváradi várban. Ez idén sem lesz másként, július 6–9. között a Nagyváradi Középkori Fesztiválon ismét megelevenednek a régi hagyományok, lovagok és középkori figurák, igazi időutazásra invitálva a várba kilátogatókat.

Forrás: Visit Oradea

BN-összeállítás

A Nagyváradi Középkori Fesztivál július 6-án, csütörtökön 19 órától egy látványosnak ígérkező megnyitó ünnepséggel kezdődik a Szent László-téren. A gyermekek számára a fesztivál pénteken, szombaton és vasárnap 16 és 20 óra között napi tematikus programokat kínál, ezáltal az íjászat, a fazekasság, a famegmunkálás és a bőrművesség műhelyeiben való részvétel révén a legfiatalabbak is megismerkedhetnek az ősi mesterségekkel. Ez egyedülálló lehetőség lesz a gyerekek számára, hiszen igazi középkori hősöknek érezhetik majd magukat, és szórakoztató módon fejleszthetik képességeiket, áll a szervező Visit Oradea Egyesület közleményében.

Az idei évben egy meglepetéssel is készültek a szervezők, a korlát melletti kopjatörés versenyszámának világbajnokságát tartják a fesztivál keretében. A látványos összecsapások során lándzsákkal, megeresztett kantárszárral vágtatnak a korlát két oldalán a küzdők, céljuk egymás eltalálása, illetve a döfés kivédése. A találat akkor érvényes, ha az ellenfelet a döfés kiemeli a nyeregből, vagy a lándzsanyél szilánkokra törik a pajzson. A világbajnokságot korábban minden alkalommal Ausztráliában rendezték. Az idei összecsapásokra Franciaországból, Ausztráliából, Kanadából, Angliából, Norvégiából és Olaszországból is érkeznek csapatok. Érdekesség még, hogy a versenyzők a torna során középkori páncélzatot viselnek, amely körülbelül 40 kilogrammot nyom. A lovagok hűséges társai a speciálisan ezekre a csatákra kiképzett lovak lesznek. A látványos párbajokban tömör fából készült, mintegy 20 kilogrammos lándzsák lesznek a fegyverek. Ezek a gyors tempójú, adrenalinnal teli csaták próbára teszik a lovagok gyorsaságát és pontosságát, a lovak ugyanis több mint 30 kilométer/órás sebességgel vágtatnak egymás irányába.

Forrás: Visit Oradea

Vadászjáték, íjászat, kardforgatás

A Nagyváradi Középkori Fesztivál részeként a látogatókat egy naponta megrendezésre kerülő látványos esemény, a nemes hölgyek vadászjátékának bemutatója is várja: „hercegnők” és bátor asszonyok mutatják be ügyességüket és képességeiket lovaglásban, íjászatban és kardforgatásban. A fesztivál hangulatát természetesen izgalmas koncertek is fokozzák. Olyan művészek és együttesek örvendeztetik meg fellépéseikkel a közönséget, mint a Hollóének Hungarica, Natalia Bendre, The Mono Jacks, Lazarus, Phoenix és a Rat Man.

Forrás: Visit Oradea

A részletes program

Július 6., csütörtök, 19–22 óra: Megnyitó ünnepség a Szent László-téren – a lovagok bemutatkozása.

Július 7., péntek, 10–12 óra: Nagykalotai sasok – A nomád népek hagyományainak bemutatása – vársánc; 10–12: Lovasbemutató Christian Von Schellenberg lovaggal – vársánc; 12–13: Harci fejsze verseny – vársánc; 13–13.45: Peregrinii-koncert – vársánc; 15–17: Királyi játékok – küzdelmi versenyek– vársánc; 17–18: Vadászati játékok a Les Écuyers de l’histoire nemes hölgyeivel – vársánc; 18–19: Nemes vitézek versenye – középkori harc – vársánc; 19.30–20: Hollóének Hungarica-koncert – vársánc; 20–20.35: Hivatalos megnyitó – lovagok kopjatörő világbajnoksága – vársánc; 20–21: Natalia Bendre-koncert – színpad, várudvar; 20.35–22: Kopjatörő Világbajnokság, I. forduló – vársánc; 21–22: The Mono Jacks-koncert – színpad, várudvar; 22–23: Tűzzsonglőr show – vársánc.

Július 8., szombat, 10–12 óra: Nemesi íjászverseny – vársánc; 12–13: Középkori közelharc a Les Écuyers de l'histoire-val – vársánc; 13–15: Nemesi közelharcok – vársánc; 15–15.30: Nagykalotai sasok – A nomád népek hagyományainak bemutatása – vársánc; 15.30–16.30: Vadászati játékok a Les Écuyers de l’histoire nemes hölgyeivel – vársánc; 16.30–17: Nagy csata – vársánc; 17–18: Nemesi verseny – kétkezes kardvívás – vársánc; 18–19: Büntetések a Királyi Udvarban – vársánc; 19–20: Hollóének Hungarica-koncert – vársánc; 20–21: Lazarus-koncert – színpad, várudvar; 20–20.30: Középkori dobosok és zászlólengetők műsora – Sbandieratori Città di Castiglion Fiorentino – vársánc; 20.30–22: Kopjatörő Világbajnokság, II. forduló – vársánc; 21–22: Phoenix-koncert – színpad, várudvar.

Július 9., vasárnap, 10–12 óra: Nagykalotai sasok – A nomád népek hagyományainak bemutatása – vársánc; 10–12: Lovasbemutató Christian Von Schellenberg lovaggal – vársánc; 11–12: Középkori zsoldosok egy az egy elleni küzdelme – vársánc; 12–13: Fejszecsata a Les Écuyers de l’histoire-val – vársánc; 13–14: Vadászati játékok a Les Écuyers de l’histoire nemes hölgyeivel – vársánc; 14–15: Középkori zsoldosok kettő a kettő elleni küzdelme – vársánc; 15–16: Hollóének Hungarica-koncert – vársánc; 16–16.30: Középkori dobosok és zászlólengetők műsora – Sbandieratori Città di Castiglion Fiorentino – vársánc; 16.30–18: Kopjatörő Világbajnokság, döntő – vársánc; 18–19: A Kopjatörő Világbajnokság díjkiosztója és a fesztivál záróünnepsége – vársánc; 21–22: Omul cu Șobolani-koncert – színpad, várudvar.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában