Tisztelgés

2023.06.26. 16:04

Koncertekkel hangolódtak rá Szent László király ünnepére

A nagyvárad-újvárosi Szent László plébániatemplomban vasárnap este Kegyes és Nagy Király címmel koncertet adott az egyházközség Halmos László Kórusa (vezényelt Kribus Mónika kántor), valamint a római katolikus székesegyház Szent Cecília Gyermekkórusa (vezényelt Oláh Gabriella kántor).

Ciucur Losonczi Antonius

Két csodálatos koncerttel, méltóképpen hangolódtak rá Szent László király ünnepére, illetve tisztelegtek újfent a templomuk fennállásának 300. évfordulója előtt vasárnap este a nagyvárad-újvárosi plébániatemplomban. „Senki sem kap több feladatot és terhet, mint amennyit elbír. Szent Lászlónak is kijutott bőven, de megbirkózott vele, köszönhetően Istennek, akihez buzgón imádkozva kért és kapott segítséget. De küldetésünk nekünk is van, és nem is kevés: óvnunk kell az enyészettől és a feledéstől, tovább kell építenünk azt, amit Szent László ránk hagyott. Ne féljünk templomba járni, és higgyünk abban, hogy Szent László nem hiába alapította városunkat és közösségünket, hanem azért, mert célja volt velünk. Töltsük meg tehát élettel Isten házát, hogy a jövő nemzedék is méltón ünnepelhessen, és az ezután következő 300. évfordulót is megtarthassa” – fogalmazott dr. Kovács F. Zsolt plébános.

Először az Oláh Gabriella vezette székesegyházi Szent Cecília Gyermekkórus lépett az oltár elé, egyházi és ifjúsági énekekkel örvendeztetve meg hallgatóságát, közreműködtek: Oláh Boglárka – hegedű, Szerafina nővér – gitár, Tötös Loretta, Szépkuti Napsugár és Sas Sofia – ütőhangszerek. Felcsendült: Ave égi király híve – Szent László király himnusza („Regis regum civis, ave”); a 41. zsoltár a Kájoni kódexből; Maria Parkinson – Ave Maria; Bernadett Farrel – Fényedre vár (szólót énekelt Szépkuti Napsugár); Héber dallam – Tüzed, Uram, Jézus; Szilas Imre – Üdvözlégy Mária (előadták: Tötös Loretta, Szépkuti Napsugár és Sas Sofia); Mária, Mária szép virágszál (szólót énekelt Tötös Loretta); M. Ramsey – Hinni taníts, Uram (előadták: Tötös Loretta, Szépkuti Napsugár és Sas Sofia); Kész a szívem, Istenem – kánon; a 133. zsoltár- Mily gyönyörűség…; 11. Ősi ír áldás – Az úton.

 

A Szent László-templom Halmos László kórusa következett ezután, melyet Kribus Mónika kántor-karnagy készített fel és vezényelt. Elhangzott: Szent László Isten szolgája – Cantus Catholici, Löcse, 1651; Mennynek és földnek dicső teremtője – Kájoni János Cantionale Catholicum, Csíksomlyó, 1676–1719; Gyönyörködhetünk nyílván magyar népek – históriás epikus ének, 16–17. század; Hitvalló Szent László Istennek szolgája – krónikás ének; Keresztes vitézek daliás vezére – kórusra átdolgozta Petres Csaba, 2002; Ének Szent László királyról – Halmos László; Üdvözlégy kegyes Szent László király – szöveg Peer kódex 1526, kórusra átdolgozta Karai József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában