Díjátadó

2023.05.17. 13:44

Megtartották a Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat díjkiosztóját

Fotó:  A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A nagyváradi várban tartották meg május 16-án, kedd délután a „Fényesebb a láncnál a kard” elnevezésű, a 8–16 éves fiataloknak szóló képzőművészeti pályázat díjkiosztó ünnepségét, a 31. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében. Az eseményt a Tanoda Egyesület, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely, illetve a Honvéd Kulturális Egyesület rendezte. A 11. alkalommal meghirdetett gyermekrajzpályázattal lehetőséget kívántak teremteni az iskolai, baráti közösségeknek, családoknak arra, hogy témává váljon nemzetünk hadtörténelme, a honvédelem, a magyar katona, s ehhez kapcsolódjon az alkotás öröme. A pályázat kiegészítő rendezvényei is azt segítik elő ugyanakkor, hogy a résztvevő gyerekek, tanulóközösségek izgalmas, élményszerű formában találkozhassanak a kiíráshoz kapcsolódó témákkal.

Idén hét és félszer annyi pályamű készült, mint amennyit ki tudtak állítani, de arra törekedtek, hogy azért a határon túliak többnyire találkozhassanak a saját alkotásaikkal. Több mint 500 alkotás érkezett egyébként a Partiumból, illetve Erdélyből, június 1-től mind az 1754 munkát közzéteszik az interneten, illetve valamennyi eddigi pályamunka folyamatosan visszanézhető. Szintén június 1-jén Székesfehérváron a Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódóan egy nagyobb kiállítást szerveznek, Pákozdon pedig, a Katonai Emlékparkban, a Nemzeti Emlékhelyen ugyancsak. Mintegy 290 díjazott volt összesen a nagyváradi és a székesfehérvári ünnepségeken.

A megjelenteket Meleg Vilmos, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte, majd rövid műsorral szolgált Molnár Júlia színésznővel közösen. Az ünnepségen jelen volt Kecse Gabriella főszervező, a Tanoda Egyesület elnöke, Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő, nőszervezeti elnök, Tamar Beruchasvili, Georgia bukaresti nagykövete, dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének vezetője, dr. Görög István ny. ezredes, a HTBK elnökhelyettese, Sajner Gyula ny. ezredes és Oláh László, a HTBK székesfehérvári szervezet ifjúsági tagozatának elnöke.

A pályázat a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az Ifjúsági Caritas Egyesület támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában