Kozmikus oltár

2023.05.13. 10:48

Jakobovits Miklósra emlékeztek a nagyváradi római katolikus püspöki palotában

A művésztárs és feleség, Jakobovits Márta és Makár Zsolt művészettörténész, a hagyaték gondozója kalauzolta a vendégeket a Jakobovits Miklós képzőművész, tanár munkáiból Kozmikus oltár címmel összeállított kiállításon péntek délután a 31. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében. A tárlat múlt novemberben nyílt meg a nagyváradi római katolikus püspöki palota második emeleti kiállítótermeiben.

Forrás: Facebook/Festum Varadinum

Fotó: Vigh László Miklós

Ciucur Losonczi Antonius

A tárlat a festőművész utolsó, római korszakából ad reprezentatív válogatást, és a rendhagyó tárlatvezetésen lehetőség nyílt arra is, hogy a művésszel és a kiállítással kapcsolatban kérdéseket tegyenek fel az érdeklődők. A jelenlevőket Lakatos Attila gyűjteményvezető köszöntötte.

Fotó: Vigh László Miklós

Böcskei László megyés püspök hangsúlyozta: elégtétel számukra, hogy a Festum Varadinum ideje alatt számos művészeti jellegű esemény házigazdái, mivel benépesül a palota, de még inkább azért, mert vissza-visszatérhetünk azokhoz az emberekhez, alkotókhoz, művészekhez, akik szebbé, gazdagabbá tették a világot a munkáikkal, s talán ráérezhetünk arra, hogy a világot fel lehet fedezni, s mindenben van egy üzenet, melyet mindenki kifejezhet, ki-ki a maga módján. Ilyen értelemben pedig Jakobovits Miklós alkotásait is szemlélve kiléphetünk az egyhangúságból, a megszokottból, és megtapasztalhatjuk, mi a valódi érték, fogalmazott a főpásztor.

Fotó: Vigh László Miklós

A program moderátora Makár Zsolt művészettörténész, a hagyaték gondozója volt, aki kiemelte, hogy mint mesterére tekint Jakobovits Miklósra, hiszen mélyreható élmény számára, mikor gyermekként a házaspárhoz járt rajzolni, és a képzőművész kíváncsian figyelte, hogy mit dolgozik, tanácsokat adott neki. Megjegyezte: Jakobovits Miklós hitvalló örmény katolikus ember volt, megtekinthető alkotásai szakrális jellegűek, megjelennek olyan motívumok, melyek oltárra emlékeztetnek, illetve szimbólumok, amik köthetőek a lélekhez, a hithez.

Fotó: Vigh László Miklós

Ezt megerősítette Jakobovits Márta, felidézve, hogy a festőművészt nagyon érdekelték a felszentelt dolgok, s alázattal közeledett mindenhez, a legapróbb, szinte banálisnak tűnő jelenségektől a monumentális építményekig. A minimális részletekben is fellelte azt, ami a mindenségről szól, ami elvezet bennünket egy különleges dimenzióba.

Fotó: Vigh László Miklós

Elhangzott az is: Jakobovits Miklós számára rendkívül fontosok voltak az emberi érzések. Meggyőződése volt, hogy az ideológiákon és funkciókon túl létezik egy magasabb szféra, a humanizmus. Megfigyelhető, hogy elvarázsolták őt a színek, főleg a kék, a zöld. Úgy gondolta, hogy a művészetek királynője a zene, a képzőművészetek közül pedig a legkifejezőbb a szobrászat, magyarázta Jakobovits Márta.

A rendezvényen részt vett Anton Coșa kisinyovi római katolikus püspök, valamint a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatói is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában