Tudás és tapasztalat

2023.04.02. 11:10

Lelkinapot szerveztek pedagógusoknak

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

„Menjetek tehát, tegyétek tanítványommá mind a népeket! (…) és tanítsátok meg őket mindannak a megtartására, amit parancsoltam nektek. S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig.” (Mt 28, 19-20) A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség Katekétikai Központja és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Partiumi Oktatási és Módszertani Központja szombaton ezzel a mottóval szervezett lelkinapot pedagógusoknak a római katolikus püspöki palotában. A program keretében a meghívott előadó, Farmati Anna szociális testvér, adjunktus (kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem) abban nyújtott segítséget, hogy a résztvevők ne csupán ismereteket, hanem életet alakító tudást és tapasztalatot adjanak át a rájuk bízottaknak. Kevésbé ismert tény egyébként, hogy az idén alapításának 100. évfordulóját ünneplő Szociális Testvérek Társasága, melynek a meghívott is tagja, 1948 előtt Nagyváradon is működött, abban az épületben, mely napjainkban zarándokház.

A megjelent több mint ötven pedagógust Benedek Ramóna hitoktató, főszervező köszöntötte. Böcskei László megyés püspök – utalva arra, hogy virágvasárnap előtt egy nappal, illetve a nagyhetet megelőzően  zajlott a rendezvény –, azt tanácsolta: tartsunk lelkiismeret-vizsgálatot és gondolkozzunk el azon, vajon mi mit lengetünk Krisztus előtt, mennyire vagyunk őszinték és értékeljük azt, ami értünk és velünk történik?

 

Farmati Anna szociális testvér azt kérte először a jelenlevőktől: mindenki forduljon a mellette ülő felé, és párban beszélgessenek egymással néhány percig, hogy jobban megismerjék egymást, és valódi közösségé formálódjanak, ahogyan annak idején az apostolokkal is történt. Azt is javasolta ezután: idézzék fel azt az élményüket, amikor eldöntötték, hogy a pedagógusi hivatást választják. Szó esett arról is: valójában minden keresztény emberben benne kell legyen az a vágy, hogy jobban, szebben, igazabban éljen, és egyfajta kötelessége, hogy hirdesse Isten országát még akkor is, ha sok az akadály. Felvetődött egyebek mellett még az is, ahogyan a tanító Jézust látjuk és ahogyan a tanító Jézus megéli a tanítás helyzeteit; illetve mit jelent a Jézus melletti tanítványság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában