Erdősítés

2023.03.16. 18:12

Elkezdődött a faültetés hónapja

Megyei és országos szinten is elkezdődött a tavaszi erdősítés, ez egybeesik a faültetés hónapjával, ami március 15. és április 15. között tart.

Forrás: Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság

Erdon-összeállítás

A Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság idén 554,55 hektáron végez erdőfelújítást, ebből 394,15 hektáron természetes úton és 160,40 hektáron mesterségesen. A korábbi években végzett erdősítés megerősítéséért 86,20 hektáron végeznek pótlást, és 6,37 hektáron újraültetik a régi, sérült ültetvényeket. A március 15. és április 15. között zajló faültetés hónapjában 18 különböző fajból több mint 1,27 millió csemetét ültetnek el. A kampány nyitórendezvényét március 15-én tartották meg a nagyváradi erdészeti kerületben, ezen belül Hegyközpályiban. Az eseményen az erdészeti igazgatóság képviselői mellett jelen voltak a Nagyváradi Erdészeti Őrség munkatársai is.
Ebben a hónapban a konkrét erdősítési munkálatok mellett az erdészeti igazgatóság egyéb rendezvényeket és akciókat is fog szervezni. Március 19-én önkéntes alapú erdősítési akciót tartanak a tenkei erdészeti kerületben, amelyen várhatóan 1200 önkéntes fog részt venni. A hónap során hasonló faültetési akciókat is fognak tartani. Ezek mellett előadásokat, konferenciákat és tájékoztató akciókat is fognak szervezni erdészeti témakörben. Továbbá kirándulásokat szerveznek gyermekeknek az igazgatóság felügyelete alatt álló természetvédelmi területeken, valamint szemétgyűjtési akciókra is sort kerítenek az erdőkerületekben, ahol szükség esetén helyreállítják a tájékoztató táblákat, kitakarítják az ösvényeket stb. A kampány keretében az erdészeti kerületek kedvező áron ültetőanyagot is biztosítanak a fák ültetésében vagy a földterületek erdősítésében érdekelt természetes és jogi személyeknek, továbbá az erdészeti személyzet ingyenes technikai segítségnyújtást is kínál.

Országos kampány

Országos szinten mintegy 20 millió facsemetét tervez elültetni az országos erdőgazdálkodási társaság, a Romsilva a tavaszi erdősítési kampányában és 9643 hektárnyi területen végeznek erdőfelújítást. Az intézmény szerdai tájékoztatása értelmében 6766 hektáron a természetes regenerálódást segítik elő, 2877 hektáron mesterséges erdőfelújítást végeznek. Ugyancsak a tavaszi erdősítési kampány keretében 1997 hektáron végeznek majd pótlást, további 537 hektáron pedig helyreállítják a károsodott ültetvényeket. A Romsilva megjegyzi, hogy a tavaszi erdősítési kampány részben egybeesik a faültetések hónapjával, amely március 15-étől április 15-éig tart. A tájékoztatásban hangsúlyozzák, hogy az idei két, tavaszi és őszi erdősítési kampányban összesen 13.126 hektáron terveznek erdőfelújítást végezni, 8893 hektáron természetes regenerálódással, 4233 hektáron mesterséges felújítással. Pótlást 2368 hektárnyi területen végeznek, 826 hektáron pedig helyreállítják a károsodott ültetvényeket. Ezekre a munkálatokra összesen 220,4 millió lejt fordítanak. Az elmúlt öt évben összesen 72.545 hektárnyi területen végzett erdőfelújítást a Romsilva, ebből 48.217 hektáron természetes, 24.328 hektáron pedig mesterséges módon, 132,9 millió csemete elültetésével. A Romsilva mintegy 3,13 millió hektár erdőt ügykezel, ami az ország erdős felületeinek 48 százalékát teszi ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában