Előrejelzés

2023.02.24. 14:41

Sárga jelzésű riasztást adtak ki Bihar megyére az esőzés és erős szél miatt

Hétfőig érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Bihar megyére a várható erős szél, eső, havas eső, és a magasabb területeken a havazás miatt. A Bihar megyei rendőrség és a katasztrófavédelem is tanácsokat adott a kellemetlen meglepetések elkerüléséért.

Forrás: Facebook/IGSU

Február 24-én 20 órától február 27-én 12 óráig érvényes sárga jelzésű riasztás adott ki Bihar megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A kedvezőtlen időjárási viszonyok a közúti közlekedést is befolyásolják, épp ezért a rendőrség azt ajánlja a lakosságnak, hogy mielőtt autóba ülnek, tájékozódjanak az út- és látási viszonyokról és ennek megfelelően szereljék fel a járművet. Ne induljanak útnak téli gumiabroncsok nélkül. A közlekedésrendészet munkatársai emlékeztetik a járművezetőket, hogy vizes úton higgadtan vezessenek, és kerüljék a jármű hirtelen irányváltoztatását. Mindenképpen szükséges továbbá, hogy alacsony sebességgel, az útviszonyokhoz alkalmazkodva vezessenek, és minden egyes manővert csak biztonságos körülmények között hajtsanak végre. Az eső vagy a havazás miatt csökkenhetnek a látási viszonyok, ezekben az esetekben sokat segíthet a többi autós fényszórójának fénye, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy nappal minden úttípuson kapcsolják be a fényszórókat, ne csak azokon, ahol a törvény előírja. Különös figyelmet kell fordítani a szélvédő és az ablakok fűtési rendszerére is, amelynek tökéletesen működőképesnek kell lennie. A további biztonság érdekében a járművek közötti vezetési távolságot is meg kell növelni.
Mivel az erős szél, a havas eső, a hó és a jég mindig befolyásolja a közúti forgalmat ezért a rendőrök azt javasolják, hogy a járművezetők fokozottan figyeljenek az egész út során, különösen az erdős területeken és falvak közelében, a hidakra való fel- és lehajtáskor, illetve a nagyméretű járművekkel való találkozáskor. Továbbá ne álljanak meg az autóval az út menti fák mellett, mivel az erős szél letörheti, kidöntheti ezeket. Rossz időjárási körülmények esetén fokozottan ügyeljenek a gyalogosokra, akik az esernyők alá bújva kevésbé néznek körbe, és kevesebb elővigyázatosságot tanúsítanak az átkeléskor. A rendőrség azt ajánlja a gyalogosoknak, hogy lehetőleg ne haladjanak az úttesten, különösen sötétedés után és rossz látási viszonyok között, valamint csak akkor keljenek át az úton, ha az biztonságos, figyelembe véve, hogy nedves vagy csúszós útviszonyok között a járművek féktávja jelentősen megnő.

Forrás: ISU

A heves esőzések és az erős széllökések miatt a Bihar megyei katasztrófavédelem is közleményben kéri a lakosságot, hogy a jelzett időpontokban, ha tehetik ne utazzanak, és húzódjanak védett helyre, zárt helyiségbe. Ugyanakkor azt ajánlják a lakosságnak, hogy tisztítsák ki az árkokat és ereszcsatornákat, hogy az esővíz ne gyűljön fel. Az erős szél okozta esetleges károk csökkentéséért a járműveket védett helyen, a fáktól, hirdetőtábláktól vagy villanyoszlopoktól biztonságos távolságban parkolják le. Végül, de nem utolsósorban a tűzoltók azt javasolják a polgároknak, hogy azonnal értesítsék a hatóságokat a 112-es segélyhívó telefonszámon keresztül, ha veszélyben lévő emberekről vagy más, a közösségüket hátrányosan érintő vészhelyzetről van tudomásuk. A különböző vészhelyzetekről és a teendőkről bővebb tájékoztatást a fiipregatit.ro honlapon kaphatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában