Örökségünk őrei

2023.02.06. 08:33

Műemlékvédelmi tevékenységekbe vonják be a magyar fiatalokat

Épített örökségünk több, mint régi házak, kastélyok, romok összessége, élő tanúja múltunknak, kultúránknak, az évszázadunk folyamán felhalmozott tudásunknak – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, az Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket elnevezésű program kezdeményezője a Nagyváradon megtartott szombati sajtótájékoztatóján.

Ciucur Losonczi Antonius

Az idén 73 csapat nevezett be 14 megyéből, Bihar megyéből Nagyváradról a Művészeti Líceumból, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból (IX–XII-es korcsoport) és a Szacsvay Imre Általános Iskolából, valamint Szalárdról a Szalárdi János Általános Iskolából (V–VIII-sok) egy-egy 6 plusz 1 fős csapat (6 diák és a felkészítőtanáruk). Következik a megyei és regionális szakasz, majd május 6–7-én Szatmárnémetiben az országos döntő. A fődíj a kicsiknél egy erdélyi, a nagyoknál pedig egy brüsszeli tanulmányút.
„Mindenhol, de különösen a szórványvidékeken életbevágóan fontos az értékmegőrzés, ennek tudatában indította útjára az RMDSZ 2012-ben a szórvány cselekvési terv részét képező Örökségünk Őrei – Fogadj örökbe egy műemléket programot, mely közösségépítő szerepe mellett a fiatalok kitartását, egy közös ügy melletti elhivatottságát, kreativitását is fejleszti. A résztvevők ismertető, népszerűsítő tevékenységeket szerveznek, melyeknek célja az általuk örökbefogadott műemlékek köztudatba emelése, felhasználva a modern technika, a média, az internet nyújtotta lehetőségeket is. Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy a gyerekek, illetve fiatalok igenis érdeklődnek a múltunk iránt, szívesen vesznek részt ilyen rendezvényeken” – közölte Hegedüs Csilla ötletgazda, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke.

 

A Művészeti Líceum XI. E osztályos diákjaiból verbuválódott társaság (Soós József-Nimród, Hegyesi Klaudia, Drimba Cristina, Varga Pavel, Takács Zsófia, Szabó Erzsébet-Andrea) Mados Andrea osztályfőnök vezetésével nevezett be a versenyre. A magyar szakos tanár lapunknak elmondta: a Park Szálló Hangjai csapatának azért esett a választása a Fő utcán levő egykori Weiszlovits-hotelre, mert az épület hosszú éveken keresztül rossz állapotban volt, csupán az utóbbi időben történt némi változás. A diákok szinte naponta elhaladtak az épület mellett, szomorúan állapítva meg, hogy egyre inkább romlik az állaga. Küldetésüknek tekintik, hogy minél többen megismerjék a Park Szálló múltját, hiszen az ablakok, ajtók szinte mind egy-egy titkos történet tudói, részei itteni magyar múltunknak. Ennek érdekében többek közt villámcsődületet szerveztek zenével, énekkel, szórólapozással hívva fel a figyelmet az építettérték-megőrzés fontosságára, illetve videófelvételek is készültek ugyanakkor a helyszínen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában