Faültetés

2023.01.18. 18:10

Ültetik a fákat a Szent László téren

Fotó: Alexandru Nițescu

Elkezdődött a tizenegy himalájai nyírfa ültetése a nagyváradi Szent László téren. A fákat január 25-ig elültetik, ha az időjárás is kedvező lesz, tudatja a polgármesteri hivatal közleménye. Ezt követően négy vörös tölgyet is elültetnek majd. Az összes nagyméretű fát saját öntözőrendszerrel látják el és mindegyik kap támasztékot is. A közleményben azt írják, hogy mivel a Szent László téren eddig csak kisméretű fák voltak, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága eldöntötte, hogy ki kell egészíteni a tér növényzetét nagyméretűekkel is, hogy még esztétikusabb legyen a tér, és hogy kánikula idején a nagy fák árnyékot biztosítsanak.

Fotós: Alexandru Nițescu

Megjegyzendő, hogy az évek során meglehetősen sok kifogás hangzott el azzal kapcsolatosan, hogy a Szent László téren nincsenek árnyékot vető fák, ezért a nyári kánikulák idején gyakorlatilag lehetetlenség ott tartózkodni. Egyébként, mint ahogy azt már megírtuk, az említett fafajtákat Diana Codrean tájépítész választotta ki, és olyan helyekre helyezik ki ezeket, ahonnan nem takarják majd a főtéren lévő impozáns épületeket. A himalájai nyírfák magassága minimum négy méter, törzsük kerülete pedig 24 centiméter lesz. A vörös tölgyek legalább nyolc méteresre fognak nőni, törzskerületük pedig legalább 40 centiméter lesz. A fákat az Adidem Gardener cég ülteti el Diana Codrean útmutatásai alapján. A vörös tölgy magas, sima és vékony kérgű fa, melynek kerek formájú, gazdag levélzetű lombkoronája van. Levelei nagyok, ezek ősszel a rézszín, a vörös és a barna színárnyalatait veszik fel. A gyorsan növő himalájai nyír legegyedibb sajátossága fényes fehér kérge, valamint piramis alakú lombkoronája. Ez a fafajta akár 15 méter magasra is megnőhet, és nagyon kedvelik a méhek, a lepkék és a madarak is.

Fotós: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában