Viharkár

2023.01.18. 13:13

Csonka lett a bályoki református templom tornya

Forrás: Facebook/Jónás Sándor

Ciucur Losonczi Antonius

Az erős szél szerda délelőtt 11 óra körül levitte a bályoki református templom tetején levő gömböt, csillagot és szélkakast. Jónás Sándor lelkipásztor portálunknak azt nyilatkozta, személyi sérülés szerencsére nem történt, a szimbólumok (a református templomok tetején a gömb a világra emlékeztet, a szélkakas Péter apostol tagadásaira, a csillag pedig a betlehemi csillagra) a kertbe estek. Telefonhívásunk idején éppen a gondnokkal beszélgettek a következő lépésekről. Szerencsére a templom és a parókia épülete is biztosítva van, 20 ezer euróig fedezik a kárt, de egyelőre még nem tudják, hogy ez belefér-e ebbe a keretösszegbe, vagy sem, annyira váratlanul történt a dolog. A csúcs rázuhant a tetőre, egy helyen behorpasztotta, végül pedig a templom falától elég messze, 5–6 méterre esett le, a kertben, ahol szerencsére semmi olyan nincs, amiben kárt tehetett volna.

Forrás:  Facebook/Jónás Sándor

Hasonló esetre egyébként 1949-ben volt példa, amikor éjjel fél 11 óra körül tombolt egy hatalmas vihar, de akkor az egész toronysüveg leszakadt, és sok ház is megrongálódott a településen. 1953-ig be volt deszkázva a torony, a gyülekezet ekkor tudta összeszedni a szükséges pénzt a javításra. Azóta jelentősebb beavatkozásra nem került sor, csupán többször átfestették a bádogot. A külső borítás tehát jó állapotban van, nem rozsdás, de úgy a látszik, a belső gerenda, ami rögzítette az egész szerkezetet, elpattanhatott, eltörhetett – magyarázta a tiszteletes.

Bályokon a gyülekezet több mint 400 tagot számlál, egy átlagos vasárnapon 10–15 százalékuk jár templomba, tudtuk még meg a lelkipásztortól. 

Forrás:  Facebook/Jónás Sándor

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában