Bezárt

2022.11.21. 16:24

Munkálatok miatt zárták be ideiglenesen a nagyváradi állatmenhelyet

A nagyváradi Grivei állatmenhely bezárta kapuit a látogatók előtt, ugyanis nagyobb munkálatok elvégzésére van szükség. A látogatók kizárása mellett azonban az adományként felajánlott eledelt sem fogadják el.

Forrás: bihon.ro

Pikó Stefánia

Egy csapat önkéntes állatvédő próbált meg múlt szombaton bemenni a nagyváradi Grivei menhelyre a látogatási idő keretében, azonban az alkalmazottak nem engedték be őket. A Bihon.ro-nak Liviu Andrica, a Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) igazgatója azt nyilatkozta, sem állatok, sem emberek nem mehetnek be vagy ki mindaddig, ameddig a felújítási munkálatok tartanak. Elmondása szerint a menhely problémája eddig az volt, hogy csupán harminc kutya befogadására volt alkalmas, most újabb kenneleket fognak létrehozni és egyéb munkálatokat is végeznek. A munkálatokról lapunknak is nyilatkozott korábban Loredana Buz szóvivő, ő viszont azt mondta, ezeket, a hatóságok felszólítására, legkésőbb november 15-éig kell elvégezniük. És azt is elmondta, hogy több mint valószínű, hogy sajtótájékoztatót fognak tartani november 15-e környékén a helyszínen, annak érdekében, hogy megmutassák, minden rendben van a menhelyen. A múlt heti események azonban egyáltalán nem úgy alakultak, ahogy arról korábban nyilatkoztak. Hétfő délben ismét beszéltünk a szóvivővel, aki azt nyilatkozta, utóbb kiderült, több az elvégezni való munka a menhelyen, mint azt először gondolták, így több időre is van szükségük ehhez. Amíg a munkálatok tartanak, addig pedig valóban nem engedhetik be a látogatókat, attól függetlenül, hogy állatvédőkről van szó vagy sem. Hozzátette, valószínűleg jövő héten végeznek, de nem igazán tud becslésekbe bocsátkozni. A korábban említett sajtótájékoztató kapcsán annyit mondott, közleményt küldenek majd a fejleményekről amint elvégzik a munkálatokat. Évekre visszatekintve is példátlan eset egyébként, hogy napokra-hetekre bezárják a létesítményt, a szóvivő elmondása szerint pedig mostanáig nem is volt szükség ilyen jellegű munkálatokra.
Amikor a helyszínen arról kérdezték az igazgatót, miért nem engedik be a látogatókat, akik egyébként kutyaeledelt is vittek magukkal, Liviu Andrica azt válaszolta, hogy semmi keresnivalójuk nincs itt, ahol bőven van táp az állatoknak, menjenek Szalontára, Siterbe vagy Váradpósára, ahol több száz kutyát tartanak „a mezőn”. Amellett, hogy a látogatókat sem engedték be, az állateledelt sem fogadták el. Az állatvédők elmondása szerint ebben semmi meglepő nincsen, hiszen mindez idáig is változó volt a helyzet: van, amikor elfogadják a tápot, van, amikor nem.

Az elkülönítő

Megkeresésünkre az egyik állatvédő, aki jelen volt szombaton a helyszínen, illetve rendszeresen bejár a menhelyre, elmesélte lapunknak ugyanazt, amit korábban egy magánmenhely tulajdonosától is hallhattunk. A létesítménynek van egy olyan része, az elkülönítő, ahová azokat az állatokat helyezik el, amelyeket éppen akkor fogtak be. Itt nagyon kicsi kennelek vannak, amelyek valószínűleg egyetlen kutya számára lettek annak idején kialakítva, bár még egynek is meglehetősen szűkös. Ebben az elkülönítőben az állatoknak két hetet kell eltölteniük, azután kerül csak sor az ivartalanításra, majd a négylábúak áthelyezésére a nagy kennelekbe, amelyeket látogatni is lehet. Az elkülönítőbe ugyanis nem engedik be a látogatókat, csak igen kivételes esetekben. Ezekbe a kis ketrecekbe azonban több kutyát is betesznek, egyből, ahogyan az utcáról befogják őket. „Sokszor az állatok a sterilizálásig sem jutnak tovább innen” – fogalmazott az önkéntes. Egy ilyen ketrecben találtak rá az ellenőrzések során az állatvédelmi rendőrség tagjai arra a négylábúra is, amelyik az ellenőrzés utáni éjszaka során, a külsős állatorvos kezelése ellenére, elpusztult. A lapunknak nyilatkozó állatvédő elmondta, napi szinten jár a menhely környékén, gyakran azt látja, hogy nincs senki ott, a napokban pedig ezért meg is figyelte, hogy zajlanak-e azok az említett munkálatok. Elmondása szerint betonoznak és egyéb munkákat is folytatnak, amennyire kívülről látta, főként az említett problémás részen, az elkülönítő területén.
Mivel a számos panasztétel eredményeként megtörténtek az ellenőrzések, és ezek nyomán eljárást is indítottak a menhely kezelői ellen, az állatvédők reménykednek abban, hogy a sok éve tartó szakmaiatlan tevékenység befejeződik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában