Befektetés

2022.11.03. 09:04

Jelentős beruházás a háború árnyékában

„Az elmúlt húsz év legnagyobb külföldi befektetése Romániában” – így jellemezte Mihai Jurca, Nagyvárad városmenedzsere azt a döntést, hogy a finn Nokian Tyres vállalat Nagyváradra költözteti az Oroszországban bezárt gumiabroncsgyárát. A vállalkozás azt ígéri, hogy a váradi gyárnak nem lesz szén-dioxid-kibocsátása.

Illusztráció

Pap István

„Az elmúlt húsz év legnagyobb romániai külföldi beruházása Nagyváradon fog megvalósulni. A Nokian Tyres Nagyváradon építi fel az iparág első szén-dioxid-mentes gyárát, amely a fejlesztés első szakaszában több mint 6 millió gumiabroncsot fog gyártani a közép-európai piac számára. A Nokian Tyres több mint 650 millió eurós és 500 munkahelyet teremtő beruházása a legmeghatározóbb lépés a helyi gazdaság fejlődése szempontjából, amely folyamat 2010 után kezdődött és a jövőben is folytatódni fog” – írta kedden közösségi oldalán Mihai Jurca. 

Nyilatkozott a beruházásról Ilie Bolojan, a Bihar Megyei Tanács elnöke is, aki közösségi oldalán többek között ezt írta: „Az ukrajnai háború okozta pusztítás és tragédia mellett a világnak ezen a részén a piacok és a vállalkozások is átrendeződnek. Az Oroszországgal szembeni szankciók közepette a nyugati cégek elkezdték áthelyezni tevékenységüket abból az országból. Ebben a kontextusban a prémium téli gumiabroncsok gyártásában piacvezető Nokian úgy döntött, hogy tevékenységét áthelyezi Romániába, Nagyváradra, és új gyárat épít a korábbi CET 2 hőerőmű helyén. Ha a befektetői opciók egybeesnek a jó beruházási helyszínekkel, és ha a kormányzat befektetéseket vonzó támogatási programja is versenyképes, akkor ki lehet használni a piacon adódó lehetőségeket” – fogalmazott a megyei elöljáró. Sőt, Nicolae Ciucă kormányfő is megfogalmazott egy üzenetet a Nokian Tyres nagyváradi beruházása kapcsán. Mint írta, több európai helyszín elemzése után a vállalkozás azért döntött végül Nagyvárad mellett, mert itt szakképzett munkaerő, megfelelő logisztika, illetve stabil üzleti környezet van. „Örülök, hogy a Victoria-palotában a vállalat képviselőivel nemrégiben lezajlott találkozón alkalmam volt bemutatni azokat a lehetőségeket, amelyeket a román kormány a külföldi befektetők számára biztosít” – írta a miniszterelnök a közösségi oldalán. 

Finn cég

A Nokyan Tyres a világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártó vállalata, melyet még a 19. században, 1898-ban alapítottak. A cég 1934-ben dobta piacra első téli abroncsait teherautók számára. A vállalat gyára a finnországi Nokia városban van, innen származik a neve is, de van gyára az Egyesült Államokbeli Daytonban (Tennessee állam) is. „Kiemelkedő minőségű gumiabroncsokat gyártunk személygépkocsik, kisteherautók és teherautók számára. Leginkább a téli gumiabroncsok terén elért innovációinkról vagyunk ismertek, de versenyképes nyári gumiabroncsokat és egész évben használható abroncsokat is fejlesztünk” – olvasható a vállalat honlapján. Adrian Kaczmarczyk, a vállalat alelnöke elmondta, hogy több mint negyven helyszínt mértek fel, míg végül Nagyvárad mellett döntöttek. Számításba vették azt, hogy van-e hozzáférhető szakképzett munkaerő, milyen logisztikai előnyök vannak, illetve, hogy mennyire stabil az üzleti környezet. Mindezeket figyelembe véve „egyértelmű volt, hogy Nagyvárad a legjobb választás az új gyárunk számára" – mondta. A gumiabroncsgyár a volt 2. számú nagyváradi hőerőmű helyén fog felépülni 50 hektáron. A gyár azt követően költözik Nagyváradra, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, és emiatt a vállalat úgy döntött, hogy bezárja oroszországi létesítményét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában