Márton-nap

2022.11.15. 07:25

Ismét megtartották a nagy sikerű Márton-napi ludas bált Nagyszántón

Fergeteges mulatságban és Márton-napi ludas finomságokban volt része annak, aki szombat este Nagyszántóra látogatott.

Fotó: Kupás Ágnes

Szolár Éva

Közel egy hétig tartó készülődés előzi meg azt az évente megrendezésre Márton-napi ludas bált, amelyet jobbára a nagyszántói református egyházközség nőszövetsége, valamint családtagjaik szerveznek meg, élükön Dani Éva, Kretz Ilona és Gál Berta. Ugyan a járvány miatt elmaradt az elmúlt években, de az érdeklődés töretlen. A bál ötletgazdája, Kretz Sándor, aki még fiatalon vett részt a ludas bál szervezésében. Többen, köztük ő is, immár megőszülve költöztek haza Nagyszántóra és kezdték a helyi kulturális és egyházi életet szervezni, így felmerült a ludas bál ötlete is.

Az idei bált Kupás Tibor, a borsi önkormányzat kulturális előadója és Fábián Tibor, református lelkipásztor nyitották meg. Mindketten az energiaválság okozta gazdasági problémákat igyekeztek humorra váltani. Ennek keretében Kupás Tibor viccekből faragott humorral vidította a közönséget. Fábián Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt évek számos gondokkal terhelték az életünket, ezért is örömteli, hogy a nagyszántóiak, több év kihagyás után ismét megszervezhették a sokak felhőtlen szórakozását biztosító bált. A lelkész a Márton naphoz kapcsolódó időjárási megfigyeléseket is ismertette, melyek enyhe telet ígérnek, ami, mint hangsúlyozta, idén különösen is fontos mindannyiunknak.

 

A rendezvény felépült az évek során és olyan széles érdeklődést váltott ki, hogy a szervezők pár napnál tovább ritkán szokták hirdetni. „Ide csak a kiválasztottak kerülhetnek be” – mondogatják a hoppon maradt érdeklődők, aminek van némi valóságalapja, hiszen a terem befogadóképessége és a magas számú érdeklődő miatt hamar elfogynak a jegyek. A bált megelőző napokban is folyamatosan csöngött a telefon: kiszorítanának-e még egy helyet? A szervezők is megerősítik ezt, mondván akár háromszor ekkora termet is meg tudnának tölteni a Márton-napi finomságok mellett mulatni vágyó közönséggel. A libalakoma elkészítése azonban hosszas, aprólékos, munkaigényes folyamat és olyan tudást feltételez, amellyel a fiatalabb generációk már nem rendelkeznek. Így a folytatás is minden évben egyre kérdőjelesebbé válik.

A bál hangulatáért a Happy End zenekar felelt, akik ahogyan tőlük megszokhattuk, fergeteges mulatságot biztosítottak. A környékről és helyből érkező közönséget libavacsora várta, amely olyan hagyományos ételeket tartalmazott, mint a Márton-napi libaleves, a ludaskása töltött libanyakkal és a libapecsenye körettel. Kísérőként sós és édes süteményeket, valamint az őszi ünnepkörhöz illő újbort kóstolhattak a résztvevők. A szervezők nyereményjátékkal is kedveskedtek a vendégeknek, amelynek során többek között egy kacsa (a képen) és egy liba is gazdára talált. A vendégek mindannyian elégedetten, a szakácsokat dicsérve és a folytatást várva távoztak. A rendezvényt a borsi polgármesteri hivatal támogatta.

Fotós: Kupás Ágnes

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában