Advent

2022.11.26. 19:14

Fellobbant az első adventi láng a nagyváradi székesegyház előtt

Advent első vasárnapjának előestéjén, november 26-án a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyház előtt felállított adventi koszorún fellobbant az első gyertya lángja. Rendhagyó módon idén gólyalábas adventi felvonulás előzte meg a hagyományos gyertyagyújtást.

Fotó: Alexandru Nițescu

P. Nagy Noémi
Ciucur Losonczi Antonius

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség adventi gyertyagyújtásához kapcsolódva a Szigligeti Színház Lilliput Társulata advent minden szombatján gólyalábas felvonulással hívja Nagyvárad lakóit, hogy együtt hangolódjanak az ünnepre nyelvi, felekezeti hovatartozás nélkül. Már az első szombati alkalmon is sokan, főként kisgyermekes családok csatlakoztak az Ort-Iki Báb- és Utcaszínház gólyalábas angyalaihoz, a Lilliput Társulat bábszínészeihez, valamint a Szigligeti Tanoda növendékeihez, és együtt követték a fénylő csillagot egészen a székesegyházhoz. A menet az Árkádia Színháztól indult 17 óra körül. A felvonulók a Szent László hídon, a sétálóutcán, majd a Petőfi parkon keresztül haladtak, és 18 óra előtt elérkeztek a püspöki palota kertjébe. 

                                                                                                                                                                                                                                                       

A felvonulásban résztvevő bábszínészek és a Szigligeti Tanoda növendékei út közben a Holnaposok szoborcsoportnál és a Barátok templománál rövid időre megálltak egy-egy ének erejéig. Utóbbi helyszínen Szabó Ervin váradolaszi plébános köszöntötte az ott megjelenteket, majd a közös imádságot követően ő is csatlakozott a felvonulókhoz. A kórus a székesegyház előtt énekes műsort adott elő, amit a már hagyományos gyertyagyújtási szertartás követett.

                                                                                                                                                                                                                                                            

A gyertyagyújtási szertartáson közreműködtek énekkel és imával katolikus, református és baptista fiatalok, illetve Kazincbarcikáról is érkezett egy csoport, a gyertyát pedig egy fiatal gyújtotta meg. Elmélkedésében Böcskei László megyés püspök kiemelte, hogy gólyalábakon járók is voltak a menetben, így jött a fény, utalásképpen arra, hogy az advent többek közt arról is szól, hogy kilépünk a megszokottból, s egy kicsit próbálunk felülemelkedni a hétköznapokon.

                                                                                                                                                                                                                                                         

Az advent ugyanakkor az új egyházi évnek, időknek a kezdete is a megújulás felé. Ne mondjunk le erről a lehetőségről- tanácsolta a főpásztor-, mert a világnak szüksége van erre a megújulásra. Meg kell nyitnunk értelmünket és szívünket, s meg kell értenünk a mai idők üzenetét, mely sajnos arra figyelmeztet, hogy a világ rossz irányba halad. Mi azonban nem lehetünk közömbösek a körülöttünk észlelhető rosszal szemben, hanem tennünk kell azért, hogy ott, ahol élünk, tágabb és szűkebb környezetünkben, ne uralkodjon el a rossz, hanem a jó kapjon erőre, általunk és bennünk. És nem utolsósorban ki kell emelkednünk a reménytelenségből, a zsákutcák hamis elméleteit le kell bontanunk, mert veszélybe sodorja egyéni és közösségi életünket. „Az adventi szent idő tehát minket arra is tanít, hogy el kell indulnunk és meg kell keresnünk a tartalékokat, mert vannak ilyenek. Van útjelző és cél, csak fel kell ismernünk és meg kell ragadnunk ezeket”, fogalmazott az egyházmegye elöljárója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában