Vizsgálat

2022.11.11. 14:58

Eljárás indult a Grivei állatmenhely ügyében

A Bihar megyei állatvédelmi rendőrség ellenőrzéseket folytatott a nagyváradi Grivei állatmenhelyen, mely nyomán eljárást indítottak. Az állatvédők szerint a probléma nem újkeletű, csupán a feljelentésekből lett több.

Forrás: bihon.ro

Pikó Stefánia

Eljárás indult a nagyváradi Grivei állatmenhely ügyében, miután az állatvédelmi rendőrség csütörtökön ellenőrzéseket folytatott a helyszínen. „Az ellenőrzések nyomán arra a következtetésre jutottunk, hogy a menhelyen nem voltak betartva a tisztaságra, etetésre és egészségügyi ellátásra vonatkozó szabályok az állattartás tekintetében” – foglalták össze röviden közleményben a hatóságok.

Az önkéntes állatvédők és a környékbeli magánmenhelyek tulajdonosai évek óta állítják, hogy a Grivei menhelyen nem megfelelő módon bánnak a sintérek által befogott állatokkal, az elmúlt napokban azonban mintha megszaporodtak volna azok a bejegyzések a közösségi médiában, amelyekben az innen kihozott alultáplált, sérült, beteg kutyákat mutatják. Az egyik ilyen bejegyzést éppen egy helyi önkormányzati szóvivő jegyezte csütörtökön, természetesen, nem mint hivatali személy, hanem magánszemélyként: „Bemutatom önöknek a legújabb »szerzeményt«. Annyi mindent el tudnék mesélni, de most nincs itt az ideje. Csak annyit mondhatok, hogy életemben nem tettem még ilyen sovány kutyára a kezem. Még megfürdetni is féltem.”. Azt is leírja, hogy sürgősen szükség volna egy befogadóra, ugyanis van még egy kölyök, amelyik „ott” maradt, és „a biztos halál vár rá”, ha nem hozza ki valaki. A menhelyet nem nevezi nevén, azok után sem, hogy többen kérdezték tőle, csupán egy kérdésre válaszolt igennel, hogy a közmenhelyből van-e az állat.

Forrás: eBihoreanul.ro

„A napokban kivettem harminc kutyát, nem akartam annyit, de nem bírtam otthagyni őket, mikor láttam, milyen soványak. Alapítványként kivehetek nem sterilizált állatokat is, ugyanis kapok egy hónap határidőt, hogy ivartalanítsam őket. Tudomásomra jutott, hogy csütörtökön volt kint a rendőrség, ismereteim szerint azért, mert az elmúlt időszakban nagyon sokan jelentették fel a menhelyet, mivel sokan azok közül, akik kinéztek maguknak egy kutyát, amelyiket örökbe akarták fogadni, néhány nappal később, mikor visszatértek érte, nem találták már ott” – mondta szerkesztőségünknek az egyik magánmenhely vezetője, aki jelenleg több száz kutyáról gondoskodik. Azt is elmondta, hogy információi szerint az állatvédelmi rendőrség körülbelül 60 kutyát talált a szóban forgó ellenőrzés során, közülük egy az éjjel meghalt, pedig hívtak állatorvost is.

Elmondása szerint a problémák nem most kezdődtek. „Múlt pénteken találtam négy bichont ott – tele van a hely bichonokkal –, abból egynek el volt törve a lába, nagy nehezen megengedték, hogy kivegyem, a másik hármat nem adták ide, mivel le kell telnie 45 napnak azoknak az állatoknak az esetében, amelyeket az állatvédelmi rendőrség vitt be. Ezeket egyébként egy szaporítótól hozták el” – mondta. Megjegyezte, ő legutóbb három kennelt ürített ki, ennek ellenére továbbra is több kutyát tartottak összezsúfolva egy-egy ketrecben. Elmagyarázta, hogy a menhelynek van egy olyan része, ahová csak egy lyukon lehet belátni, onnan két hete vettek ki egy döglött kutyát, amit a többiek már elkezdtek enni – erről fotót is készített, amit inkább nem teszünk közzé. Ez a szekció a látogatók számára nem nyitott, ugyanis itt azokat az állatokat tartják, amelyeket még nem sterilizálták, tehát még nem lehet őket örökbe fogadni. Azt is hozzátette, hogy nyár óta három alkalommal vitt jó minőségű tápot a menhelyre, amelyet ő is adományként kapott, de szerinte ezek az adagok nem lettek odaadva az állatoknak – megközelítőleg 300-400 kilogrammról van szó. Az állatvédő által nemrég kivett harminc kutya állapota azóta javult, és bár különösebben betegek nem voltak, soványak igen.

A Közterület-fenntartó Vállalat (ADP) részéről Loredana Buz, az intézmény szóvivője annyit mondott el, hogy az ellenőrzések nyomán egy ezer lejes bírságot kaptak a padlóburkolat állapota miatt, ugyanakkor a hibaelhárításra keddig kaptak határidőt. Kérdésünkre hozzátette, az állatokat nem érte rossz bánásmód, az állapotuk azért olyan, amilyen, mert rossz körülmények közül kerültek a menhelyre, ételt pedig kapnak, de az etetésnek kötött programja van, nincs állandóan táp előttük. A sajtó számíthat arra, hogy egy helyszíni sajtótájékoztató keretében részletesebb beszámolót is tartanak majd a jövő hét folyamán, mondta a szóvivő.

A helyi román sajtónak korábban Liviu Andrica, az ADP vezetője annyit mondott, nem óhajt nyilatkozni, ugyanis nincs tisztában az ügy részleteivel, azonban szerinte a menhelyen jók a körülmények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában