Békesség

2022.09.05. 18:59

Megvan a megegyezés a Bălcescu iskola ügyében

Jöhet román tannyelvű osztály is a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) által a Nicolae Bălcescu Általános Iskolának felajánlott Szacsvay Imre (Cuza Vodă) utcai ingatlanba.

Fotó: A szerző felvétele

Pap István

Megegyezett ma a nagyváradi iskolahálózatot fenntartó polgármesteri hivatal és az adományozó Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) arról, hogy a most elkezdődő tanévben a magyar tannyelvűek mellett román osztály is átköltöztethető a Nicolae Bălcescu Általános Iskolából az egyház által felajánlott, Szacsvay Imre (Cuza Vodă) utcai iskolaépületbe. Ez azért nagyon fontos fejlemény, mert ezzel elhárul az akadály egyes osztályok átköltöztetése elől, mindeddig ugyanis a Bălcescu iskola csak az Erou Marius Cosma utcai ingatlant használhatta, és abban csak úgy lehet minden osztályt elhelyezni, ha délutáni váltást is bevezetnek.

A hétfői tárgyalás részleteiről Csűry István református püspök tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy déli tizenkét órától közel három órán át tárgyaltak Florin Birta polgármesterrel, de a tárgyaláson jelen volt Horia Abrudan megyei főtanfelügyelő és Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes is. Csűry István elmondta, az a salamoni döntés született, hogy egy évre szóló érvényességgel kiegészítik az eredetileg megkötött haszonbérleti szerződést, azzal a kitétellel, hogy a Szacsvay utcai ingatlan szabad kapacitásának a függvényében jöhet oda román tannyelvű osztály is. „Részünkről megnyugtató, hogy ennek nyomán elérkeztünk oda, amit kezdetben is akartunk, tehát a Bălcescu iskola kilenc magyar osztálya átkerül a mi épületünkbe, és mivel arról jöttek hírek, hogy még vannak rászoruló osztályok, az épület szabad kapacitása függvényében még tudunk osztálytermet biztosítani” – fogalmazott az egyházi elöljáró, aki a továbbiakban hangsúlyozta: „Nem szeretnék, hogy valaki is arra gondoljon, valaha is megfordult a fejünkben, hogy mi szegregálni akarunk embereket. Egyébként is a magyar osztályokban is nagyon sok vegyes házasságból származó, román nevet viselő gyermek van. És nagyon örülünk annak, hogy a román testvérek is, főleg a szülők ezt megértették, ezerkétszáz aláírást tettek le az asztalunkra, amelyben azt kérik, hogy az iskola ezt a lehetőséget ne szalassza el”. A megállapodás értelmében tehát a kilenc magyar osztály már kedden átköltözhet a Szacsvay utcai ingatlanba, és amennyiben az iskola részéről van igény, akkor román tannyelvű osztály is helyet kaphat ott már ettől a tanévtől. Az épületben jelenleg ugyan csak kilenc tanterem van, de szükség esetén a sporttermet át lehet alakítani tanteremmé, és ha nagyon muszáj, akkor az informatika-labort is. 

Csűry István a tárgyalás menetére vonatkozó kérdéseinkre válaszolva elárulta, hogy Florin Birta polgármester nem is hozott fel semmilyen jogi aggályt az eredeti megállapodás kapcsán, inkább csak panaszkodott arra, hogy őt belekeverték ebbe a helyzetbe. „A polgármester azt elevenítette fel, hogy amikor elindítottuk a projektet, akkor megemlítette azt, hogy nem kellene odaírni, hogy a magyar osztályokat akarjuk megsegíteni, de mi mondtuk, hogy azért írjuk ezt oda, mert ezzel akarjuk hangsúlyosabban közölni, hogy azért szólunk bele, mint református egyház, mert a saját gyermekeinkről, a saját szülőinkről van szó” – fogalmazott Csűry István. Megtudtuk tőle, hogy a főtanfelügyelő a Bukarestből leküldött tanügyminisztériumi vizsgálóbizottság álláspontját védelmezte, mondván, hogy felmerül a szegregáció veszélye. „Az igazság az, hogy nem ő volt a főtanfelügyelő, amikor elindult ez a pályázat. Mi akkor kikértük a megyei főtanfelügyelőség engedélyét, és semmi kifogás nem volt ellene, sőt, meg is köszönték, hogy segítünk” – tette hozzá Csűry István.

Arra a kérdésünkre, hogy mi történik akkor, ha a minisztérium nem fogadja el ezt a helyi szinten hozott megegyezést, Csűry István azt válaszolta, hogy ez aligha fog megtörténni, egyrészt azért, mert a minisztériumi vizsgálódás eredményének írásos nyomát mindeddig még nem látták, másrészt pedig véleménye szerint „ha helyi szinten olyan irányba mozdultak el a dolgok, hogy békesség lett, akkor meg fognak elégedni Bukarestben, és talán még meg is fogják ezt köszönni nekünk”. Csűry István hangsúlyozta, hogy továbbra is fenntartják azt a feltételüket, hogy a Szacsvay utcai ingatlanban elsősorban a Bălcescu iskola magyar tagozatos osztályai kapjanak helyet, tehát ha olyan helyzet állna elő, hogy az elkövetkező tanévekben több mint kilenc tannyelvű magyar osztály lesz a Bălcescuban, akkor a plusz osztályokat is a Szacsvay utcai ingatlanba kell költöztetni, és ha ezen felül lesz még hely az ingatlanban, akkor jöhet román osztály is. Kíváncsiak voltunk arra, hogy mi történik akkor, ha az egy év letelte után a minisztérium vagy más illetékes intézmény ismét kifogást emel majd a református egyház és a polgármesteri hivatal megegyezése ellen. Csűry István erre sztoikus nyugalommal így válaszolt: „Akkor kezdődik elölről a cirkusz. Mi nem fogunk túlságosan megijedni, hozzászoktattak bennünket, úgyhogy akkor majd visszük tovább a fejleményeket”.

Kapcsolódó hír, hogy a nagyváradi római katolikus és a református bölcsődék, valamint több más váradi tanintézmény egyelőre még tisztázatlan helyzetéről holnap tárgyal az oktatási minisztériumban Florin Birta polgármester és Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, a Képviselőház oktatási bizottságának az alelnöke. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában