Iskolahálózat

2022.09.08. 08:33

Megoldódni látszik a magyar tannyelvű bölcsődék ügye

Hosszas és fölösleges huzavona után mégiscsak bekerülhet a nagyváradi iskolahálózatba három magyar tannyelvű bölcsőde: a református és a római katolikus püspökség intézménye, valamint az Orsolya bölcsőde váradszőllősi épülete.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A tanév már elkezdődött, de még mindig nem rendeződött három nagyváradi magyar tannyelvű bölcsőde helyzete, hiszen még mindig nem iktatták be ezeket a város iskolahálózatába. Tanügyi kérdésekben már-már szokványosnak tűnő módon a hatályban lévő törvények helytelen értelmezése okozta a galibát, mert mint az a szerdai azonnali helyi tanácsülés végén kiderült, a jegyzékbe vételre valójában nincs is szükség, az ingatlanok automatikusan a hálózat részévé válhatnak, mert az iskolahálózatban már létező tanintézmények alegységei. Lévén, hogy a szerdai online tanácsülés napirendjén sem szerepelt az iskolahálózat ügye, ezért az ülés végén Szabó József RMDSZ-es helyi tanácsos kért tájékoztatást Florin Birta polgármestertől ebben a kérdésben. A polgármester elárulta, hogy a tanácsülés napján volt egy találkozó a városházán, melyen részt vett Arina Moş alpolgármester, Eugenia Borbei, a város jegyzője, valamint a megyei tanfelügyelőség és a megyei prefektúra képviselői. Az ülésen áttanulmányozták a dokumentumokat, konzultáltak a Tanügyminisztérium képviselőivel, és végül arra a megállapításra jutottak, hogy az iskolahálózat tulajdonképen nem változik, míg a különböző oktatási szintek – lásd óvodai és bölcsődei oktatás – elfogadása nem az önkormányzat, hanem a tanfelügyelőség hatáskörébe tartozik. Az önkormányzat dolga az, hogy a következő helyi tanácsülésig megkösse a haszonbérleti szerződést azoknak az ingatlanoknak a tulajdonosaival, amelyekben a bölcsődék működnek, magyarázta Florin Birta. Szabó József helyi tanácsos az ülés után szerkesztőségünk megkeresésére válaszolva úgy értékelte, hogy a városi tanács hetekig, hónapokig húzta, halogatta a bölcsődék ügyét, hogy végül kiderüljön, fölösleges volt a hercehurca, mert ebben a kérdésben csak a tanfelügyelőségnek van kompetenciája. „Csak azt nem értem, hogy akkor eddig miért nem mondták azt, hogy ez nem iskolahálózati probléma?” – tette fel a kérdést a helyi tanácsos.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A mostani végkifejlet közvetlen előzménye az, hogy Florin Birta polgármester és Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, a képviselőház tanügyi bizottságának alelnöke hétfőn megbeszélést folytatott a Tanügyminisztérium illetékeseivel, hogy tisztázzák, hogyan kell értelmezni a törvényt. Szabó Ödön ennek kapcsán elmondta, hogy a helyi önkormányzat és a tanfelügyelőség úgymond hozzátett az érvényben lévő szabályozásához, mert eddig úgy állították össze az iskolahálózatot, hogy a jegyzékbe többet írtak bele, mint amennyit a törvény elvár. A törvény ugyanis azt mondja, hogy az iskolahálózat a jogi személyiséggel rendelkező oktatási intézményeknek a jegyzéke, amelyben szerepelnie kell annak, hogy hol van ezeknek az intézményeknek a hivatalos székhelye. Ezt a jegyzéket kell megszavazza a helyi önkormányzat, de abba nincs beleszólása, hogy egy-egy tanintézmény milyen struktúrákkal és osztályokkal rendelkezik. A különböző oktatási formák és szintek engedélyeztetése a minisztérium hatáskörébe tartozik, vagyis a szaktárca dönti el azt, hogy milyen bölcsődék, óvodák, iskolák, illetve milyen osztályok indulnak egy-egy tanintézményben. Ebből kifolyólag nem kell módosítani az iskolahálózat jegyzékét, ha az iskolahálózatban már benne lévő tanintézmények létesítenek például új bölcsődét, mint ahogy történik az a három szóban forgó váradi bölcsőde esetében is, tolmácsolta Szabó Ödön a minisztérium álláspontját. Eddig azért akadozott a váradi bölcsődék ügye, mert a város úgy értelmezte, hogy minden szintet és minden egyes intézményt be kell iktatnia az iskolahálózatba, és ezt jóvá is kell hagynia. Ez azért téves elgondolás, mert ezzel felülbírálhatja a Tanügyminisztérium rendeletét, hiszen ha a tárca elfogadja, hogy egy bizonyos óvodának vagy iskolának van bölcsődéje is, akkor a helyi önkormányzat nem utasíthatja el a bölcsőde létesítését. Miután a törvény értelmezése tisztázódott, „a váradi önkormányzatnak már csak egy teendője van: át kell vegye a református bölcsőde épületét haszonbérleti szerződéssel” – jegyezte meg végül Szabó Ödön, hozzátéve, hogy a másik két ingatlan esetében már megkötötték ezt a szerződést. 

Mi a teendő? 

Ami pedig a megyei tanfelügyelőség további teendőt illeti, arról Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes tájékoztatott. Elmondta, hogy az elkövetkező két-három napon belül módosítani kell a beiskolázási tervet, meg kell hirdetni a pedagógusi állásokat, és meg is kell találni azokat a pedagógusokat, akik be fogják tölteni ezeket az állásokat az Orsolya és a Szent László bölcsődékben. „Ezekben az intézményekben már hétfőtől megkezdődik a tevékenység” – jelentette ki Kéry Hajnal. Tudatta azt is, hogy a református egyház által működtetett Csillagocska bölcsődében már van személyzet, a tanfelügyelőség ennek a személyzetnek az átvételéről fogja összeállítani a szükséges dokumentumokat. Kérdésünkre válaszolva a főtanfelügyelő-helyettes közölte, hogy a Szent László bölcsődében kettő, az Orsolya bölcsődében egy csoport lesz, és minden egyes csoporthoz két pedagógust kell alkalmazni. A Csillagocska bölcsődében is két csoport működik, a három intézményben valamivel több mint száz gyerek lesz elhelyezve. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában