Koncertsorozat

2022.08.10. 10:11

Biró Rozália: Elérte céljait a Mága-turné

Mága Zoltán világhírű hegedűművész tizenhét állomásos erdélyi koncertturnéján körülbelül 10 ezer személy vett részt és mintegy 30 ezer értékű adomány gyűlt össze, jelentette be a nagyváradi Fekete Sas-palotában kedden tartott sajtótájékoztatóján Biró Rozália, az RMDSZ nőszervezetének országos elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

Biró Rozália felidézte, hogy a július 29. és augusztus 7. között zajlott koncertsorozat a magyarlakta vidékek minden szegletét érintette, a Székelyföldtől a Partiumig, Máramarostól a déli szórványig. Szerinte a magyar kormány által is támogatott rendezvény elérte a céljait, mert közösségi élményt nyújtott, összekovácsolta a magyar embereket és széles körű összefogást eredményezett, hiszen együttműködött az érdekképviselet, a történelmi egyházak és a civil szféra. Ez már a negyedik turné volt, és a különlegessége abból fakadt, hogy az adományok fele kárpátaljai magyar családok megsegítésére van fordítva, a pénz másik része pedig a helyi nőszervezetek döntése értelmében az adott településen, térségben szolgál valamilyen nemes ügyet, illetve vándorol a rászorultakhoz. Ennek megfelelően jut az összegekből Érmihályfalván egy egyszülős családnak, míg máshol autistákkal foglalkozó civil szervezetnek, gyermekotthonoknak, szociális intézménynek stb. Van, ahol lélegeztetőgépnek a vásárlását könnyíti meg, Nagyszalontán pedig az adomány felén az Arany János Elméleti Líceum és a református egyházközség osztozott. Előbbi az iskolakezdést segítő Aranytulipán-programhoz kapott anyagi segítséget, utóbbi pedig az épülő tornateremre költheti a pénzt.

A sajtótájékoztatón ugyanakkor Biró Rozália arról is beszámolt, hogy Mága Zoltán világhírű hegedűművész tizenhét állomásos erdélyi koncertturnéján körülbelül 10 ezer személy vett részt és mintegy 30 ezer értékű adomány gyűlt össze. A művészt elkísérte a Budapesti Gipsy Virtuózok zenekar is, illetve Kolozsvártól kezdve a fia, a hasonlóan tehetséges ifj. Mága Zoltán is megörvendeztette hallgatóságát hegedűjátékával. Minden helyszínen ajándék CD-t kapott a legfiatalabb, a legidősebb és a legmesszibbről érkezett rajongó, a gyermekek és a fogyatékkal élők ingyen vehettek részt az eseményeken, és Mága Zoltán jegyeket ajánlott fel következő budapesti újévi koncertjére, melyeket a helyi nőszervezeteknél lehet majd igényelni.

Forrás: Kovács Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában